null Finland får stort erkännande för sin framstegsvänliga kommunikationspolitik

Finland får stort erkännande för sin framstegsvänliga kommunikationspolitik

Pressmeddelande 26.02.2019 18.51 fi sv en

Finland tilldelades GSMA Government Leadership Award-priset, logos Global Moblile Awards och MWCBarcelona

Finland har fått ett betydande erkännande för sina förtjänster inom avancerad kommunikationspolitik och framåtsträvande lagstiftning. Finland tilldelades GSMA Government Leadership Award-priset i Barcelona den 26 februari 2019.

Priset delas ut av det internationella samarbetsorganet för mobiloperatörer GSM Association (GSMA) och det togs emot av kommunikationsminister Anne Berner.

Priset överräcktes i samband med evenemanget MWC Barcelona, tidigare Mobile World Congress, världens största utställning och mässa inom mobiltelefoni.

I bakgrunden finns lagen om transportservice

I motiveringen till priset får Finland beröm för sin framstegsvänliga kommunikationspolitik i brytningen av transport och kommunikation. En av Finlands centrala framgångsfaktorer är den nya lagen om transportservice där information ses som en oskiljaktig del av transportsystemet, ett femte färdsätt, sägs det i motiveringen till erkännandet.

- Jag vill framföra ett varmt tack för detta betydande erkännande. Priset är ett starkt tecken på att vi arbetar med rätt saker. Digitaliseringen påverkar hela samhället, också transporterna säger kommunikationsminister Anne Berner.

- Lagen om transportservice är unik och den har väckt ett brett internationellt intresse. Vi är glada över att vårt arbete märks och uppskattas, säger minister Berner.

I motiveringen till priset nämns även Finlands avancerade frekvenspolitik, med vilken vi bland de första länderna i världen har säkerställt tillgången till frekvenser för 5G.

Vad är lagen om transportservice?

Lagen om transportservice utgör grunden för konceptet trafik som service. I lagen som är den första i sitt slag granskas trafik- och transporttjänster och smidiga resekedjor utifrån kunden.

En stor del av lagen går ut på att öppna upp information om trafik- och transporttjänster och på att säkra att olika system är kompatibla med varandra. Detta skapar förutsättningar att utveckla, producera och använda tjänster inom trafik och transport.

Lagen om transportservice trädde huvudsakligen i kraft den 1 juli 2018.

Ytterligare information:

Olli-Pekka Rantala, avdelningschef, tfn 050 344 3400, Twitter: @op_rantala

Laura Vilkkonen, avdelningschef, tfn 040 500 0817, @vilkkonen