Tillbaka

Förteckning gjord över idrottsevenemang som fritt televiseras

Förteckning gjord över idrottsevenemang som fritt televiseras

Pressmeddelande 22.02.2007 14.21 sv

Det bör också i fortsättningen vara möjligt att avgiftsfritt se televisionssändningarna från de åtta ur finländsk synvinkel mest betydelsefulla idrottsevenemangen. Statsrådet godkände den 22 februari en förteckning över betydelsefulla idrottsevenemang.

Förteckningen omfattar:

- sommar- och vinterolympiska spel
- från VM i fotboll för herrar öppningsmatcher, kvartsfinaler, semifinaler och finaler samt de matcher Finlands landslag spelar
- från EM i fotboll för herrar öppningsmatcher, kvartsfinaler, semifinaler och finaler samt de matcher Finlands landslag spelar
- VM i ishockey för herrar i sin helhet
- FIS' VM-tävlingar på skidor i den nordiska grenarna
- VM- och EM-tävlingarna i friidrott

Av dessa bör hela sändningen vara direkt från öppningsmatcher, semifinaler och finaler samt från Finlands matcher i EM och VM i fotboll. Hela sändningen bör vara direkt också från semifinaler och finaler samt från Finlands matcher i VM i ishockey. De andra evenemangen på listan kan helt eller delvis sändas endera direkt eller bandade.

I förteckningen har tagits med idrottsevenemang som traditionellt har haft många tittare och som har väckt allmänhetens intresse redan i förväg. Förteckningen över samhällsmässigt betydelsefulla evenemang baserar sig på EU:s televisionsdirektiv.

Under beredningen diskuterade man också möjligheten att ta med damernas stora mästerskapsturneringar och de paraolympiska spelen i förteckningen. De här evenemangen lämnades ändå bort, eftersom de inte väckt lika stort intresse och haft lika många tittare som evenemangen i förteckningen.

Förordningen träder i kraft i början av mars och inverkar inte på de sändningsrättigheter som tv-kanalerna redan har skaffat.


Ytterligare information:
kommunikationsrådet Ismo Kosonen, tfn (09) 160 28462, 050 511 6601
konsultativa tjänstemannen Maaret Suomi, tfn (09) 160 28150, 040 700 5620