Harakka ja Lepassaar: Yritysten kyberturvaa on tuettava

Tiedote 21.04.2022 14.37 fi sv en

Pääjohtaja Juhan Lepassaar ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sekä Euroopan unionin kyberturvallisuusviraston (ENISA) pääjohtaja Juhan Lepassaar korostivat yritysten merkitystä yhteiskunnan kyberturvallisuudessa tapaamisessaan Helsingissä 21.4.2022.

EU:n jäsenmaiden kyberturvallisuutta koordinoiva ENISA on kiinnittänyt huomiota yritysten ja instituutioiden järjestelmien turvallisuuteen. 

- Murtotestaus on kallis toteuttaa, ja on ymmärrettävää, että vaikkapa sairaala investoi mieluummin uusiin laitteisiin kuin kyberturvallisuutensa varmistamiseen. Koska mahdolliset vahingot koskevat koko yhteiskuntaa, julkisen vallan on syytä tukea yritysten kyberkyvykkyyttä, toteaa Juhan Lepassaar.

Ministeri Harakka korostaa, että kyberturvallisuus on kaikkien yhteiskunnan toimijoiden yhteinen asia.

- Osana puolustusvalmiutemme vahvistamista olemme tekemässä kyberturvallisuuteen tarvittavia panostuksia. Elinkeinoelämän rooli on keskeinen. Pienten yritysten perusvalmiuksia voisi tukea kybersetelillä. Kriittisen infrastruktuurin yrityksiä ja liikelaitoksia on kannustettava merkittävämmällä yhteisrahoituksella, katsoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

EU:n televiestintäministerit hyväksyivät maaliskuun alussa kyberturvallisuuden hätärahaston, joka ohjaa olemassa olevia budjettivaroja sekä häiriötilanteiden varalle että varautumiseen. ENISA valmistelee Euroopan komission kanssa rahoitusjärjestelyä, joka on myös Suomen ja suomalaisten toimijoiden käytettävissä. 

Liikenne- ja viestintäministeriö tulee esittämään lisärahoitusta kyberturvallisuuteen vuoden 2022 toisessa lisätalousarviossa. Hallitus neuvottelee lisätalousarvioesityksestä toukokuun aikana, minkä jälkeen eduskunta käsittelee määrärahaesitykset.

Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Antti Malste, p. 0295 342 135, antti.malste@gov.fi