null HD-program för hemmaläktarna

HD-program för hemmaläktarna

Nyhet 06.02.2014 15.58 fi sv

Åskådare (Foto: Rodeo)

Inför stora medieevenemang börjar konsumenterna ofta tänka på att skaffa en ny tv-apparat med större skärm. Då lönar det sig att säkerställa att apparaten har relevanta märkningar.

Nu inför de olympiska spelen tänker många finländare skaffa en ny tv-mottagare. Tv-sändningar i antennätet övergår inom de närmaste åren till en ny teknik som möjliggör sändning av program av högupplösningskvalitet, s.k. HD-program, och ett bredare utbud av program. HD ger en skarpare och mera upplevelserik bild i synnerhet i sportprogram och filmer.

Mottagningen av HD-program förutsätter att tv-mottagaren eller digitalboxen har den nya tekniken, dvs. den är försedd med märkningen "Antenna Ready HD".

Det är möjligt att följa de olympiska spelen i Sotji i HD-kvalitet på Yles kanaler i Digitas UHF-nät och DNA:s VHF-nät. YLE TV1 HD och YLE TV2 HD sänds fritt och okrypterat. Dessutom kan man få MTV3 HD avgiftsfritt på ett programkort.

HD-program erbjuds också för konsumenter som ser på kabel-tv. Utbudet i närområdet kan kontrolleras på det egna kabel-tv-bolagets webbplats.