I fortsättningen krävs ingen färdskrivare i fordon som transporterar färdigbetong

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 27.5.2021 11.28 | Publicerad på svenska 1.6.2021 kl. 11.30
Pressmeddelande

Statsrådet har utfärdat en förordning enligt vilken förare av fordon eller fordonskombinationer tyngre än 3,5 ton som är avsedda för transport av färdigbetong i fortsättningen inte behöver iaktta bestämmelserna om kör- och vilotider eller använda färdskrivare.

Ändringen hänför sig till det nationella genomförandet av EU:s rörlighetspaket för vägtransporter. Förordningen träder i kraft den 31 maj 2021.

Samtidigt har man korrigerat de undantag som tillåts i statsrådets förordning så att de motsvarar EU:s kör- och vilotidsförordning.

Korrigeringarna ändrar bestämmelserna på följande sätt:

1. I fortsättningen ska färdskrivare användas i fordon som används för direkt transport av levande djur från gårdsbruksenheten till slakterier, och bestämmelserna om kör- och vilotider ska iakttas.

2. Vid yrkesmässig transport av pengar och/eller värdeföremål gäller befrielsen från användningen av färdskrivare och från tillämpningen av bestämmelserna om kör- och vilotider endast sådana fordon på över 3,5 ton som används uteslutande för detta ändamål.

3. För godstransporter i företag som bedriver jordbruk, trädgårdsodling, skogsbruk, husdjursskötsel eller fiske krävs varken färdskrivare eller tillämpning av kör- och vilotidsbestämmelserna när transporterna endast hänför sig till företagets egen verksamhet och sker inom en radie av 100 kilometer från den plats där företaget är beläget.

Ytterligare information:

Veli-Matti Syrjänen, trafikråd, tfn 050 470 7708

Elisa Vornanen, specialsakkunnig, tfn 050 511 6405

Mari Starck, specialsakkunnig, tfn 050 478 1164