Tillbaka

Informationen om digital-tv har nått medborgarna

Informationen om digital-tv har nått medborgarna

Pressmeddelande 08.02.2007 13.34 sv

Nästan alla finländare vet att televisionssändningarna blir digitala. Nästan utan undantag känner man också till tidpunkten när detta sker.

Av tv-tittarna har 93 procent sett puffarna i digital-tv-kampanjen. Man tycker att de är roliga och informativa och att de skiljer sig från annan tv-reklam. Sex procent anser att filmsnuttarna är irriterande.

Av informationen i puffarna har i synnerhet tidpunkten för övergången till digital teknik 31.8.2007 stannat i minnet. Man har också noterat att digitalboxen kan anslutas till den nuvarande televisionen.

Man saknar emellertid mer information om digitaladaptrar. Fortfarande undrar många över hur man skall kunna köpa just rätt sorts adapter. Man vill också veta mer om hur olika apparater passar ihop.

Det här framgår av en undersökning som den av kommunikationsministeriet tillsatta digital-tv-informationsgruppen låtit göra. Den utfördes i november av TNS Gallup. Målgruppen var hela Finlands befolkning. Av dem som svarade på förfrågan hade 53 procent en digitalbox.

Hittills har det gjorts sju informationspuffar om digital-tv. De är uppbyggda kring en person som gestaltas av Sulevi Peltola. Puffarna har visats på YLEs kanaler och många kommersiella kanaler.

Information om digital-tv har förmedlats också med hjälp av en bussturné och på medborgartillställningar runt om i landet. Hundratusentals broschyrer, informationsblad och plakat har delats ut. Som kanaler för informationen har också fungerat webbplatsen www.digitelkkari.fi, nyhetsinformation och artikeltjänst, riktad annonsering i tidningarna samt gratis postkort.

Digitalinformationen fortsätter effektiverat under hela övergångsperioden. I februari startar reklaminslagen i radion och på biograferna. Också utomhusreklam är under planering.

Informationsmaterial finns på finska, svenska, samiska, engelska, ryska och somali. Information om reformen finns att få också på lättläst språk och på teckenspråk.

För informeringen om digital-tv finns i år 300 000 euro reserverat av ministeriets medel och medlen i statens radiofond.

Ytterligare information av medlemmarna i informationsgruppen för digital-tv:
Katariina Kivistö, informationsdirektör, tfn 0400 502 128
Johanna Anttila, ansvarig webbredaktör, tfn (09) 160 28329
Marko Eriksson, projektinformatör, tfn 040 505 6760