Tillbaka

Kampanjstart för att hjälpa äldre att installera digitalboxen

Kampanjstart för att hjälpa äldre att installera digitalboxen

Pressmeddelande 05.02.2007 13.52 sv

Äldre personer kan under en månads tid avgiftsfritt beställa hem en digitalboxinstallatör.

De frivilliga installatörerna kommer hem till kunden för att installera en digitalbox som kunden själv har skaffat på förhand. Installatörerna deltar inte i anskaffningen av digital-tv-utrustning.

Kampanjen Koppla upp förbindelsen pågår från den 12 februari till den 9 mars. Tjänsten är avsedd för äldre människor som inte har familj och släktingar som kan hjälpa dem till rätta med digital-tv-utrustningen. Kampanjen syftar i huvudsak till att hjälpa äldre som bor ensamma i städernas höghus.

De som bor i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla och behöver hjälp med installeringen kan ringa telefonnumret 010 804 544. Invånare på annat håll i Finland kan boka en digital-tv-installatör genom att ringa upp numret 010 804 644.

Tjänsten fungerar på så gott som alla orter i Finland. På områden där det för tillfället byggs nya slavsändare i avsikt att avlägsna eventuella problem med digital-tv-täckningen är det dock bäst att avstå från att installera digitalboxar under kampanjen.

Telefontjänsten öppnas måndagen den 12 februari varefter samtal tas emot från måndag till fredag kl. 9-17. Målet är att genomföra alla installationer som har bokats per telefon senast den 9 mars. På kommunikationsministeriet räknar man med att tiotusentals samtal kommer att ringas till kampanjens servicenummer.

Den som ringer upp servicenumren får ett identifikationsnummer. Därefter kontaktas beställaren av en digital-tv-installatör som presenterar sig, uppger identifikationsnumret och kommer överens om tidpunkten för installationen. När installatören kommer på hembesök visar han eller hon upp ett personkort.

Samtal från en fast telefon kostar 8,21 cent per samtal plus 1,47 cent/minut. Från en mobiltelefon är samtalsavgiften 29,13 cent/minut.

Kampanjen Koppla upp förbindelsen arrangeras i samarbete med kommunikationsministeriet, Finlands Lions-förbund, Helsingforsmissionen och diakonicentralen vid Tammerfors evangelisk-lutherska kyrkliga samfällighet.

Dessutom erbjuder anställda vid vissa företag gratis installationshjälp. Arbetsgivarna stödjer verksamheten genom att tillåta att installationstjänsterna utförs under arbetstid.

Sammanlagt har ca 2 500 frivilliga digital-tv-installatörer utbildats.

I februari-mars utbildar också Centralförbundet för Studieverksamhet ca 500 digital-tv-stödpersoner bland medlemmarna i de organisationer och föreningar som hör till förbundet. Kurserna ordnas runtom i landet i samarbete med kommunikationsministeriet.

Kommunikationsministeriet och Konsumentverket har dessutom startat en digital-tv-utbildning riktad till försäljare i affärer som säljer hushållselektronik.


Program och erbjudanden under digital-tv-veckan

I februari puffas digital-tv-reformen med en särskild temavecka. Under temaveckan visar tv-bolagen rikligt med program med anknytning till den digitala televisionen. Elektronikaffärer, importörer, kabeltelevisionsbolag och antenninstallatörer erbjuder produkter och tjänster till specialpris.

Digital-tv-veckan firas mellan den 12 och 18 februari.

I kabel-tv-nätet får tittarna gratis tillgång till tiotals digitala betal-tv-kanaler. De som har en digitalbox kan se kanalerna från kl. 18 på kvällen fredagen den 9 februari till och med kl. 8 på morgonen måndagen den 12 februari. I antennätet är de avgiftsbelagda kanalerna under samma tid på motsvarande sätt gratis för tittarna.

Digital-tv-kampanjen kompletteras bl.a. med infosnuttar som visas på biografer och postkort som delas ut gratis.


Finland övergår till enbart digitala tv-sändningar den 31 augusti 2007.


Ytterligare information:
Projektchef Tauno Äijälä / Koppla upp förbindelsen / tfn (09) 160 28620,
0400 210 251
Utvecklingschef Pirkko Rajala/MTV3/Digital-tv-veckan, tfn 040 556 1022
Kommunikationsdirektör Katariina Kivistö, tfn (09) 160 28330, 0400 502 128
Projektinformatör Marko Eriksson, tfn 040 505 6760