null Minister Berner träffar IMO:s generalsekreterare

Minister Berner träffar IMO:s generalsekreterare

Pressmeddelande 21.02.2018 13.35 fi sv en

Kommunikationsminister Anne Berner träffar generalsekreteraren för Internationella sjöfartsorganisationen IMO, Kitack Lim, torsdagen den 22 februari 2018. På agendan står bl.a. automatiseringen av sjöfarten, minskningen av växthusgasutsläpp och utnyttjandet av digitalisering inom logistiken.

Enligt minister Berner är mötet viktigt bland annat för att cirka 90 procent av Finlands export och cirka 80 procent av Finlands import sker sjövägen.

- Sjötrafikens stora andel av utrikeshandelns transporter förutsätter smidiga, tillförlitliga, säkra och förmånliga sjöförbindelser som också beaktar miljön. Utvecklingen inom sjöfarten styrs i hög grad av IMO:s internationella bestämmelser. Mötet är ett utmärkt tillfälle att diskutera de teman på agendan som är viktiga för Finland, konstaterar Berner.

Minister Berner och generalsekreterare Lim träffas i samband med den internationella konferens om den s.k. polarkoden, ett nytt regelverk för sjöfart i polarområden, som ordnas i Helsingfors. Konferensen ingår i programmet för Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet.