Minister Viitanen: Telekomlagstiftningen i EU bör utvecklas till förmån för medborgarna

Nyhet 31.05.2013 16.22 fi sv en

Bostads- och kommunikationsminister Pia Viitanen anser att EU-kommissionär Neelie Kroes initiativ om att slopa roamingavgifter är intressant, men kontroversiellt.

Neelie Kroes, medlem i EU-kommissionen med ansvar för digitala innehåll och tjänster, sade i ett tal i Europaparlamentet den 30 maj att teleoperatörerna före utgången av 2014 borde avstå från att ta ut roamingavgifter av kunder som reser inom EU. Roaming gör det möjligt att t.ex. med en mobiltelefon byta operatör och använda internet på en utlandsresa.

- Finland understöder en rejäl sänkning av roamingpriserna. Redan nu har både medborgare och företag sparat pengar tack vare EU-regleringen av roamingavgifterna. Var och en som har rest i Europa har kunnat dra nyttan av regleringen, säger minister Viitanen.

- Att slopa avgifterna för roaming får inte bli en trojansk häst som slutligen leder till att konsumentpriserna höjs, påpekar ministern.

- Televerksamheten i Europa bör i första hand utvecklas på användarnas villkor, oavsett om de bor i en stor eller liten medlemsstat. Utvecklingen får inte dikteras av telejättarna, betonar minister Viitanen.