Snart tillåtet att köra 100 km/h med vissa husbilar

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 11.5.2006 14.03
Pressmeddelande
För husbilar som uppfyller vissa förutsättningar stiger hastighetsbegränsningen för det enskilda fordonet till hundra kilometer i timmen. Statsrådets förordning om att höja den högsta hastigheten träder i kraft den 22 maj.

En husbil som godkänns i den högre hastighetsklassen bör åtminstone ha låsningsfria bromsar och krockkudde för föraren samt säkerhetsbälten vid alla de säten som används under körningen. Bilens totala massa får vara högst 3,5 ton.

För att det skall vara tillåtet att köra hundra kilometer i timmen med husbilen bör bilen besiktigas eller typgodkännas. Uppgiften om den högsta hastigheten antecknas i fordonsregistret.

En husbil som är besiktigad för hundra kilometer i timmen bör vara försedd med en gulsvart hastighetsskylt som anger den högsta hastigheten.

För en del av de lättare husbilar som redan är i bruk (egenmassa under 1,875 ton) gäller redan nu en hastighetsbegränsning på 100 km/h för det enskilda fordonet. Också de här bilarna måste förses med en hastighetsskylt före utgången av oktober 2006.


Ytterligare information

överdirektör Harri Cavén, tfn (09) 160 28500 eller 0400 607 848