Tre nya statsbolag inledde sin verksamhet

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 1.1.2010 7.00 | Publicerad på svenska 24.11.2015 kl. 10.08
Nyhet

På kommunikationsministeriets förvaltningsområde inledde tre nya statliga aktiebolag sin verksamhet från början av 2010: Arctia Shipping Ab, Finavia Abp och Meritaito Ab.

Arctia Shipping Ab producerar isbrytningstjänster, specialtjänster med kombifartyg och förbindelsefartygstjänster samt annan verksamhet som betjänar sjötrafik i Finland och utomlands. Dessutom bedriver aktiebolaget underhållsservice och fraktningsverksamhet av fartyg i hemlandet och utomlands. Arctia Shipping Ab är ett aktiebolag som grundats ur Rederiverkets affärsverksamheter.

Finavia Abp har i uppgift att underhålla och utveckla statens nät av flygplatser och Finlands flygledningstjänst för civil- och militärflygets behov samt att erbjuda flygtrafiktjänster inom Finlands luftrum. Finavia Abp fortsätter med funktionerna från Luftfartsverket Finavia.

Meritaito Ab:s uppgifter är skötsel av farleder, användning och underhåll av kanaler, förebyggande och bekämpning av miljöolyckor, vattenbyggande, planerings- och experttjänster, sjömätning samt andra uppgifter som anknyter till farleder och vattenbyggande. Bolagets uppgifter hörde tidigare till Sjöfartsverkets interna produktion.