Tietoa brexitistä LVM:n hallinnonalalla

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla Britannian EU-eron vaikutukset kohdistuvat sekä kansalaisiin että yrityksiin ja ne koskevat pääasiassa liikennettä. Keskeisin yksittäinen kysymys on lentoliikenne.

Ajankohtainen tilanne

Moni asia muuttuu, kun Britannian EU-ero tulee täysimääräisesti voimaan 1.1.2021. Vaikutukset näkyvät myös suomalaisten sekä Suomessa toimivien yritysten elämässä. Unionin ja Britannian uusi suhde on selvästi aiempaa etäisempi. 

Jouluaattona 24.12.2020 Euroopan komissio ja Britannia saivat viimein päätökseen pitkät neuvottelut kauppa-ja yhteistyösopimuksesta sekä sitä täydentävistä tietoturvaa ja ydinenergia-alan yhteistyöstä koskevista sopimuksista.

EU-maat päättivät 29.12.2020, että jouluksi valmistunutta kolmea sopimusta voidaan soveltaa väliaikaisesti 1.1.2021 alkaen.  Päätös tehtiin neuvoston kirjallisessa menettelyssä 29.12.2020. Näin vältetään sopimukseton tila EU:n ja Britannian välillä, kun Britannian EU-eron siirtymäkausi päättyy 31.12.2020.

Väliaikaisen soveltamisen on määrä jatkua enintään 28.2.2021 saakka. Tarkoituksena on, että siihen mennessä Euroopan parlamentti ehtii antaa sopimuksille hyväksyntänsä. Tämän jälkeen neuvosto eli jäsenmaat tekevät vielä erillisen päätöksen sopimusten hyväksymisestä ja ne tulevat lopullisesti voimaan.  

Erosopimus ja siirtymäkausi

EU:n ja Britannian erosopimus tuli voimaan 1.2.2020 alkaen. Erosopimuksella puretaan hallitusti kaikki Britannian EU-jäsenyyteen perustuva yhteistyö. Sopimus ei sisällä määräyksiä EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta.

Erosopimuksella määrättiin myös vuoden 2020 loppuun asti kestävästä siirtymäkaudesta.

Lisätietoa

Liikenteen ja viestinnän osalta tarkempaa ohjeistusta kansalaisille ja yrityksille löytyy liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilta.