Valtioneuvosto kannattaa roaming-maksujen hintakattoa

Ministry of Transport and Communications
Julkaisuajankohta 6.11.2008 13.23
Tiedote

Valtioneuvosto tukee voimakkaasti Euroopan komission ehdotusta jatkaa matkaviestinnän verkkovierailujen eli roamingin hintasääntelyä. Valtioneuvosto kannattaa myös sääntelyn laajentamista tekstiviesteihin ja dataan.

Nykyinen asetus on laskenut merkittävästi kansalaisten ja yritysten muissa EU-maissa soittamien ja vastaanottamien matkapuheluiden hintoja.

- Verkkovierailuasetus on erinomainen esimerkki siitä, miten EU-sääntely voi tuottaa konkreettista lisäarvoa kansalaisille. Korkeat verkkovierailumaksut ovat olleet myös merkittävä este sisämarkkinoiden toimivuudelle, todetaan valtioneuvoston eduskunnalle 6. marraskuuta lähettämässä kirjelmässä.

Komissio esittää, että toisessa EU-maassa soitettujen puhelujen minuuttihinnat laskisivat kesään 2012 mennessä enintään 34 senttiin ja vastaanotettujen puheluiden hinnat enintään 10 senttiin.

Uutta asetusehdotuksessa on siirtyminen kohti sekuntipohjaista hinnoittelua. Soitetuista puheluista operaattori saisi kuitenkin veloittaa asiakkaalta enintään 30 sekunnin kiinteähintaisen jakson, jonka jälkeen olisi siirryttävä sekuntihinnoitteluun.

Asetusehdotus laajentaisi hintasääntelyn tekstiviesteihin. Heinäkuun 2009 alusta alkaen toisesta EU-maasta lähetetty tekstiviesti saisi maksaa korkeintaan 11 senttiä. Tekstiviestin vastaanottamisen tulisi olla maksutonta.

Komissio haluaa datasiirron hinnoitteluun suurempaa läpinäkyvyyttä, kuten hintatiedoteviestejä sekä kuluttajan mahdollisuutta määritellä etukäteen maksimihinta, jonka jälkeen palvelu keskeytyisi. Komissio esittää datalle kesästä 2009 alkaen tukkuhintakattoa, joka olisi euron megatavua kohden. Komissio ei kuitenkaan esitä datasiirron vähittäishintojen sääntelyä.

Valtioneuvosto pitää ensiarvoisen tärkeänä sen varmistamista, että myös loppukäyttäjä hyötyy hintasääntelystä. Tästä syystä tulisi harkita datahintojen sääntelyn ulottamista vähittäishintoihin.


Lisätietoja

erityisavustaja Aleksi Randell, (09) 160 28324 tai 0400 500 822
neuvotteleva virkamies Olli-Pekka Rantala, (09) 160 28585 tai 050 344 3400