Nuorten vaikeneminen nettikokemuksista huolettaa Lindéniä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2009 13.31
Tiedote

Viestintäministeri Suvi Lindén on huolestunut lasten ja nuorten haluttomuudesta kertoa vanhemmilleen kokemistaan uhkatilanteista internetissä.

Äskettäin julkistetun tutkimuksen mukaan vain alle kolmannes suomalaisista nuorista kertoisi ikävistä tai häiritsevistä tilanteista vanhemmilleen. Mieluummin käännytään ystävien puoleen.

- Nuoret ovat taitavia netin käyttäjiä, mutta mediaympäristössä he voivat joutua tilanteisiin, jotka ovat heille uusia ja joihin he eivät välttämättä ole valmiita. Tästä syystä turvallinen aikuinen on lapselle ja nuorelle erittäin tärkeä tuki, Lindén painottaa.

- Haluan rohkaista lapsia ja nuoria kertomaan vanhemmille tai jollekin muulle luotettavalle aikuiselle netissä koetuista epämiellyttävistä kokemuksista.

Lindén myöntää, että vanhempien epätietoisuus ja epävarmuus monien mediamaailmaan liittyvien ilmiöiden kohdalla on yllättävän suurta. Siksi vanhempien valmentamiseen on korkea aika kiinnittää erityistä huomiota.

- Kuluneen tietoturvaviikon pääteemoja on ollut vanhemmuuden tuki. Huolestuttavaa nyt julkaistussa tutkimuksessa on se, kuinka vähäistä on vanhempien läsnäolo lasten ja nuorten sähköisessä maailmassa.

Viestintäministeri muistuttaa, että omien vanhempien kanssa puhumisen lisäksi on muitakin tapoja kertoa netissä koetuista ikävistä asioista. Esimerkiksi Habbo Hotellissa toimiva Netari on tällainen mahdollisuus.

- Verkkoympäristössä nuorisotyötä tekevässä Netarissa on ammattitaitoisia nuorisotyöntekijöitä, jotka ovat koko ajan valmiita keskustelemaan nuorten kanssa.

Jos kyse on todella vakavasta asiasta, nuori voi ottaa yhteyttä nettipoliisiin, joka on monelle tuttu turvallinen aikuinen. Lindén toivoo, että nettipoliisi laajentaisi toimintaansa myös Netariin.


Lisätietoja

erityisavustaja Sami Paatero, puh. (09) 160 28324