5G yksi digitalisaation vetureista

Uutinen 22.10.2015 15.00 fi sv en

Ministeri Anne Berner 5G seminaarissa 22.10.2015 (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Viestintävirasto järjestivät 22. lokakuuta 2015 tulevaisuuden 5G teknologiaa koskevan seminaarin. Seminaarissa käsiteltiin asiantuntijavoimin teknologian tutkimukseen, kehitykseen ja käyttöönottoon liittyviä kysymyksiä sekä visioitiin teknologiaa hyödyntäviä digitaalisia palveluita.

5G-teknologia on yksi digitalisaation vetureista, sillä sen nähdään täyttävän monen eri langattoman viestinnän käyttäjäryhmän toiveet ja tarpeet esimerkiksi liikkuvuuden, suurempien datanopeuksien, paremman luotettavuuden, turvallisuuden ja energiatehokkuuden suhteen.

Seminaarin avannut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner muistutti puheessaan, että digitalisaatio on myös hallitusohjelman läpileikkaava teema. Tulevaisuudessa 5G-verkossa kulkevat perinteisten matkaviestinverkkojen käyttäjäryhmien lisäksi myös esineiden ja koneiden väliset viestit ja erityisesti liikenteeseen liittyvä viestintä.

Suomi on asettanut tavoitteeksi, että olemme maailman kärkijoukoissa 5G:n kehittäjinä ja käyttäjinä ja, että olemme aktiivisia vaikuttajia 5G:n kansainvälisillä foorumeilla.

Seminaarissa pohdittiin yritysten ja viranomaisten yhteistyössä myös sitä, miten voimme olla eurooppalaisia edellä kävijöitä tällä saralla. Esimerkiksi Suomen edistyksellinen suhtautuminen taajuuksien testaamiseen ja tutkimuskäyttöön nousi seminaarissa esille yhtenä vahvuutenamme.

5G keskustelu twitterissä #5G2015