Ahvenanmaan teletoimilupia haettaviksi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2014 13.44
Uutinen
Radiomasto (Kuva: Rodeo)
Radiomasto (Kuva: Rodeo)

Valtioneuvosto on 27. kesäkuuta 2014 julistanut haettaviksi alueellisia teletoimilupia Ahvenanmaan maakunnassa. Samalla liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja Ahvenanmaata koskevaan taajuusasetukseen.

Haettavana ovat alueelliset toimiluvat teletoimintaan 800 megahertsin taajuusalueella, 1800 megahertsin taajuusalueella ja 2,5 gigahertsin taajuusalueella. Luvat ovat voimassa 31. joulukuuta 2033.

Toimilupien hakuaika päättyy 28. elokuuta 2014 klo 12. Toimiluvat myönnetään sen jälkeen kun valtioneuvosto on vahvistanut asetusmuutoksen.

Taajuusasetus lausunnoille

Toimilupien myöntäminen edellyttää muutoksia Ahvenanmaata koskevaan taajuusasetukseen. Radiolaki ja Ahvenanmaan itsehallintolaki edellyttävät, että taajuusalueiden käyttäjille ja maakuntahallitukselle annetaan mahdollisuus tulla kuulluksi asetusmuutoksesta.

Esitys Ahvenanmaan taajuusmuutoksesta on lähtenyt lausunnoille. Lausuntojen määräaika on 15. elokuuta 2014.

Ahvenanmaan taajuusasetus on tarkoitus ajantasaistaa niin, että se vastaa valtakunnallisesti tehtyjä päätöksiä koskien 700 MHz ja 800 MHz taajuusalueita.

Taajuusmuutosten taustalla on muun muassa vuonna 2012 hyväksytty sähköisen median viestintäpoliittinen ohjelma ja kansainväliset sopimusmuutokset. Niiden perusteella 700 megahertsin taajuudet siirretään televisiolta langattomalle laajakaistalle.