Ajokorttilain muutosehdotukset lausuntokierrokselle

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2018 10.44
Tiedote
Mobiiliajokortti (Kuva: Trafi/Matti Immonen)
Mobiiliajokortti (Kuva: Trafi/Matti Immonen)

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen ajokorttilain muuttamisesta. Esitysluonnoksessa ehdotetaan, että sähköinen ajokorttisovellus otettaisiin käyttöön ajo-oikeuden osoittamisessa perinteisen ajokortin rinnalle.

Sähköinen ajokorttisovellus olisi lisäpalvelu, jonka ajokortinhaltija voisi halutessaan ladata mobiilisovelluksena. Mobiiliajokortin käyttöönoton selvittäminen oli yksi hallituksen kevään kehysriihessä sopimista uusista norminpurkuhankkeista. Mobiiliajokortti on osa Liikenteen turvallisuusviraston laajempaa Autoilija-sovellusta.

Lisäksi ehdotetaan Färsaarilla ja Grönlannissa myönnettyjen ajokorttien hyväksymistä Manner-Suomessa ajamiseen enintään yhden vuoden ajan maahantulosta. Hyväksytyt ajokortit olisivat auton B-luokan ajokortti ja moottoripyörän ajokortit. Ajokortin vaihtaminen suomalaiseen edellyttäisi vastaavan kuljettajantutkinnon suorittamista.

Molemmat ehdotetut muutokset koskisivat Manner-Suomea.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.2.2019.

Lakiluonnoksen lausuntoaika päättyy 23.9.2018. Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen lain valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset netissä www.lausuntopalvelu.fi tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Lisätietoja:
osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala, p. 0295 34 2585, Twitter @op_rantala
erityisasiantuntija Maija Mansikkaniemi, p. 0295 34 2016

Anne Berner