null Ajoneuvojen rekisteröintisäännöksiä yksinkertaistetaan

Ajoneuvojen rekisteröintisäännöksiä yksinkertaistetaan

Tiedote 11.05.2006 13.19 fi

Ajoneuvojen rekisteröintikäytäntöä halutaan yksinkertaistaa. Hallitus esittää, että ajoneuvo pysyisi rekisterissä yhtäjaksoisesti ensirekisteröinnistä lopulliseen rekisteristä poistamiseen saakka.

Näiden välillä ajoneuvo voitaisiin poistaa ja ottaa jälleen liikennekäyttöön ilmoittamalla siitä rekisteriin. Kilpiä ei tarvitsisi poistaa eikä rekisteröidä ajoneuvoa uudelleen.

Hallitus antoi esityksen asiasta 11. toukokuuta.

Nykykäytännön mukaan ajoneuvo on poistettava rekisteristä, jos sitä ei käytetä liikenteessä. Uudelleen käyttöön ottaminen vaatii rekisteröintikatsastuksen.

Lakiesityksessä ei rekisteröintikatsastusta vaadita, mutta määräaikaiskatsastuksen tulisi olla voimassa kun ajoneuvo otetaan taas liikenteeseen.

Liikennekäytöstä poistaminen katkaisisi ajoneuvoveron siksi ajaksi, jonka ajoneuvo on poistettuna liikenteestä. Ajoneuvon käyttäminen olisi silloin kiellettyä ja siitä voitaisiin rangaista sakolla. Lisäksi seurauksena olisi 12 kuukauden ajoneuvovero viisinkertaisena, kuitenkin vähintään tuhat euroa.

Myös liikennevakuutuksen voimassaolo olisi mahdollista kytkeä viranomaisen rekisterissä olevaan tietoon ajoneuvon todellisesta käyttämisestä liikenteessä.


Lisätietoja

apulaisosastopäällikkö Reino Lampinen, puh. (09) 160 28639 tai 050 515 1303
ylijohtaja Harri Cavén, puh. (09) 160 28500 tai 0400 607 848