null Anvialle valtakunnallinen ja alueellinen teräväpiirtolupa

Anvialle valtakunnallinen ja alueellinen teräväpiirtolupa

Tiedote 08.04.2010 13.27 fi sv

Valtioneuvosto on myöntänyt Anvia Oyj:lle kaksi verkkotoimilupaa televisiotoimintaan.

Kanavanipun F toimilupa on valtakunnallinen ja siinä voidaan lähettää sekä teräväpiirto- että standardilähetyksiä.

Toinen luvista on kanavanipussa HD3, jonka näkyvyysalue ulottuu lännessä Hankoon ja Salon itäpuolelle, pohjoisessa Hyvinkäälle ja Mäntsälään sekä idässä Porvooseen. Kanavanippu on tarkoitettu teräväpiirtolähetyksiin.

Verkkotoimiluvat edellyttävät, että lähetyksissä käytetään DVB-T2-standardia ja MPEG4-pakkaustekniikkaa. Kehittyneempi DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa nykyistä useamman ohjelmiston lähettämisen yhdessä kanavanipussa.

Anvia Oyj ilmoittaa käynnistävänsä valtakunnallisen F-kanavanipun maaliskuussa 2011 ja pääkaupunkiseudun HD3-kanavanipun vuoden 2010 loppuun mennessä. Toimiluvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun.

Myönnetyt toimiluvat eivät vaikuta nykyisten televisiolähetysten vastaanottamiseen ja näkyvyyteen. Uusien kanavanippujen lähetysten katselu edellyttää digiboksia, joka pystyy vastaanottamaan DVB-T2-lähetyksiä.

Valtioneuvosto myöntää kanavanippuihin ohjelmistoluvat myöhemmin.

Anvian lisäksi F- ja HD3-nippujen lupia hakivat Digita ja DNA. Edellisten lisäksi HD3-nipun lupaa haki Telemast Nordic. Hakijat olivat tasaväkisiä, joten hallitus ratkaisi asian kilpailun edistämisen perusteella.

Anvian katsottiin parhaiten edistävän keskinäisen kilpailun toteutumista televisiomarkkinassa. Molemmat toimiluvat myönnettiin Anvialle, koska vain näin toimiluvan haltijasta voi muodostua varteenotettava kilpailija nykyisille toimijoille.


Lisätietoja
neuvotteleva virkamies Maaret Suomi, puh. (09) 160 28150 tai 040 700 5620