Autoton päivä kehottaa pohtimaan liikkumistottumuksia

Tiedote 19.09.2008 13.55 fi sv

Autoton päivä päättää Kansainvälisen Liikkujan viikon 22. syyskuuta. Viikon teemana on tänä vuonna ilmanlaatu ja puhdas liikkuminen. Autottomana päivänä esillä ovat erityisesti eri kulkuvälineiden vaikutukset ilmanlaatuun ja liikkumistottumusten pohtiminen. Nimensä mukaisesti päivä kehottaa miettimään vaihtoehtoja oman auton käytölle.

Suomessa Autotonta päivää vietetään useilla paikkakunnilla. Esimerkiksi Turussa järjestetään esteetön kulttuurikävely Aurajoen rannassa. Tampereella Hämeenkadulle tuodaan aito vossikka ja muistellaan elämää ilman busseja. Kotkassa muun kuin auton kulkuvälineeksi valinneille jaetaan porkkanoita. Monissa kaupungeissa jaetaan myös heijastimia, jotta autottomat liikkujat näkyisivät paremmin liikenteessä.

Helsingissä Esplanadin puiston ympäristö muutetaan Autottomana päivänä pihakatualueeksi. Puistossa toimintaansa esittelevät muun muassa Helsingin liikennelaitos, YTV, Helsingin ympäristökeskus sekä Liikenneturva.

Päivän kunniaksi Espoon, Helsingin ja Vantaan joukkoliikenteessä sisäiset arvo- ja kertaliput maksavat aikuisilta euron ja lapsilta 50 senttiä. Muut liput hinnoitellaan vyöhykejaon mukaisesti.

Suomessa Autoton päivä järjestetään tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Se on osa Liikkujan viikkoa, joka on Euroopan komission tukema maanosan laajuinen kampanja, joka edistää ympäristön ja terveyden kannalta kestäviä liikkumisvalintoja. Viikkoa vietetään tänä vuonna noin 1200 paikkakunnalla eri puolilla Eurooppaa.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 160 28560 tai 0400 153 745, etunimi.sukunimi@lvm.fi
Tiedottaja Karoliina Kinnunen, ympäristöministeriö, puh. 050 5213 047, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi