Ehdotus nuorten käyttöön suunnitelluista kevytautoista lausunnoille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 5.6.2018 11.30
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa uusi liikkumisen muoto erityisesti 15-17-vuotiaille nuorille.

Käyttöön otettaisiin uusi ajoneuvoryhmä, kevytautot. Nämä ajoneuvot olisivat T-luokan ajoneuvoja, jotka on muunnettu henkilöautoista siten että niiden nopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa. Kevytautoja saisi kuljettaa AM-kortilla, kuten mopoautojakin. Kevytautoa koskisi sama teoria- ja ajokoevaatimus kuin mopoautoa.

Esityksen tavoitteena on parantaa erityisesti nuorten kuljettajien liikenneturvallisuutta.

- Pidän tärkeänä, että nuoret pääsevät liikkumaan sujuvasti ja että liikkumiseen on tarjolla entistä turvallisempia vaihtoehtoja. Kevytautot ovat selvitysten mukaan hyvä keino parantaa tätä tilannetta, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Ehdotuksen mukaan kevytautoksi saisi muuttaa henkilöauton, joka on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen. Kevytauto saisi tulevaisuudessakin olla korkeintaan 10 vuoden ikäinen. Näin varmistettaisiin se, että erityisesti nuorten käytössä olisi jatkossakin uudehkoja ja mahdollisimman turvallisia ajoneuvoja. Kevytauton suurin sallittu omamassa olisi 1500 kg. Muutos edellyttäisi muutoskatsastusta.

Lakimuutosten ehdotetaan tulevan voimaan marraskuussa 2019.

Mitä seuraavaksi?

Lakiluonnoksen lausuntoaika päättyy 10.7.2018. Lausuntopyyntö on julkaistu osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi. Lausuntokierroksen jälkeen lain valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset verkossa www.lausuntopalvelu.fi tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Erik Asplund, p. 0295 34 2277