null Esitys taksinkuljettajien yläikärajan poistamisesta

Esitys taksinkuljettajien yläikärajan poistamisesta

Uutinen 06.06.2013 15.33 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoja mahdollisesta taksinkuljettajien yläikärajan poistamisesta. Yläikärajan poistamisen perusteluna on ammattikuljettajien yhdenmukainen kohtelu.

Ministeriö esittää tieliikennelain muutosta siten, että taksinkuljettajien 70 vuoden yläikäraja poistettaisiin ja ajolupa olisi voimassa niin kauan kuin edellytykset ovat riittävät.

Esityksen mukaan iäkkään kuljettajan ajoterveyttä seurattaisiin laajennetulla lääkärintarkastuksella kahden vuoden välein. Laajennettu lääkärintarkastus koskisi yli 68-vuotiaita ajoluvan hakijoita ja siinä huomioitaisiin erityisesti ikääntymisen vaikutukset ajoterveyteen.

Normaalit lääkärintarkastukset suoritettaisiin alalle tultaessa ja 45 ikävuoden jälkeen aina ajolupaa uusittaessa.

Taksinkuljettajien ajoluvan lyhyemmällä voimassaololla ja tiuhemmalla terveydentilan seurannalla halutaan lisätä liikenneturvallisuutta. Yläikärajan poistuminen myös antaisi mahdollisuuden jatkaa työkykyisten kuljettajien työuraa.

Lakimuutos edellyttäisi muutoksia myös taksinkuljettajan ammattipätevyydestä annettuun lakiin ja ajokorttilakiin.

Linja-autonkuljettajien ja raskaan kaluston ajokortteihin liitetty 70 vuoden yläikäraja poistettiin helmikuussa 2010. Iäkkään kuljettajan laajennettu lääkärintarkastus otettiin käyttöön 19. tammikuuta 2013.

Lausuntoja taksinkuljettajien yläikärajan poistamisesta pyydetään 20. kesäkuuta mennessä.