Esitys: Yksityistielakiuudistus voimaan jo 2019

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 1.3.2018 13.59
Uutinen

Eduskunnan käsiteltävänä parhaillaan olevan yksityistielain voimaantuloa halutaan nopeuttaa. Hallitus antoi eduskunnalle asiasta täydentävän lakiesityksen 1. maaliskuuta. Esityksessä lain voimaantuloajaksi määrättäisiin 1.1.2019. Tämä olisi vuotta aikaisemmin kuin alkuperäisessä esityksessä.

Voimaantuloa esitettiin alkuperäisessä esityksessä vuodeksi 2020 maakuntauudistuksen aikataulun takia. Yksityistielain liitynnät maakuntauudistukseen ovat kuitenkin vähäiset. Tästä syystä olisi perusteltua aikaistaa lain voimaantuloa, jotta sen tienpitoa joustavoittavat ja modernisoivat vaikutukset alkaisivat ripeämmin.

Hallituksen esitystä täydennettäisiin siten, että ELY-keskusten hoidettaviksi määrättäisiin väliaikaisesti vuoden 2019 ajaksi sellaiset tehtävät, joiden on tarkoitus siirtyä maakuntauudistuksen yhteydessä vuoden 2020 alussa maakuntien tai Valtion lupa- ja valvontaviraston vastuulle.

Tällaisia tehtäviä olisivat kunnan kadunpitovelvollisuuden arviointi, tiekunnan kokouksen koollekutsuminen ja hallintopakkokeinojen käyttö. ELY-keskukset hoitaisivat lisäksi yksityisteiden valtionapuun liittyviä tehtäviä vielä vuoden 2019 ajan.