Etäluotsaus mahdolliseksi lakimuutoksen myötä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2017 12.34 | Julkaistu suomeksi 26.6.2017 klo 12.37
Uutinen

Luotsauslakia halutaan uudistaa sallimaan myös etänä luotsaaminen. Lakimuutoksen tavoitteena on poistaa etäluotsauksen kokeilun esteet ja mahdollistaa uusien teknologioiden kokeilu sekä tiedon laajempi hyödyntäminen luotsaustoiminnassa.

- Luotsaustoiminnassa voidaan aiempaa tehokkaammin hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Meriliikenne on automatisoitumassa ja luotsauksessa on tärkeää päästä kokeilemaan turvallisesti esimerkiksi etä- ja automaattiluotsauksen uusia teknologioita, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Luotsausta on jo nykyteknologian avulla mahdollista tehdä myös muualta kuin aluksesta käsin. Etänä luotsaamista ei kuitenkaan nykyisen lainsäädännön puitteissa ole mahdollista edes kokeilla. Nyt käynnistyvällä lakiuudistushankkeella luotsauslakia on tarkoitus päivittää sallimaan kokeiluhankkeet, ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös kokonaan etänä tai automaattisesti tapahtuva luotsaaminen.

Luonnos uudesta luotsauslaista on tarkoitus lähettää lausunnoille vuoden 2017 lopulla. Eduskuntakäsittelyyn luotsauslain on määrä tulla kevään 2018 aikana.