EU:n liikenneministerit keskustelivat koronaviruksen vaikutuksesta liikennesektoriin

Tiedote 18.03.2020 17.40 fi sv en

EU-liikenneministereiden videokonferenssi 18.3.2020, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: LVM)

EU:n liikenneministerit keskustelivat videokokouksessaan tänään 18. maaliskuuta koronaviruksen vaikutuksesta liikennesektoriin ja tarvittavista yhteisistä toimista EU:n sisämarkkinoiden häiriöiden minimoimiseksi. Suomea kokouksessa edusti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. 

Ministeri Harakka korosti, että vaikka henkilöliikenteessä maahantulo Suomeen on rajoitettua, tavaraliikenne on taattava, jotta vaikutukset elinkeinoelämälle ja tavallisille kuluttajille jäisivät mahdollisimman pieniksi. 

Suomi on sitoutunut yhteisiin EU-toimiin koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Jäsenmaat korostivat puheenvuoroissaan yhteistyötä ja koordinaatiota, jotta sisämarkkinat toimivat vaikeissakin oloissa. Pääkuljetusreitit on pidettävä auki ja turvattava siten kriittinen tavaraliikenne.

Myös ministeri Harakka vetosi eurooppalaisten kuljetuskäytävien puolesta.

- Maantieteellisen sijaintimme takia vientikuljetuksillamme on vain kaksi vaihtoehtoa: läntinen reitti Tanskan kautta ja itäinen Via Baltica Puolan kautta. Molempien käytävien on pysyttävä auki. Myös merikuljetukset ovat meille erityisen tärkeitä.

EU-ministerit totesivat, että kuljetusyhtiöt tarvitsevat tilapäistä lisätukea selvitäkseen poikkeusoloista. Kansallisten avustusten lisäksi tarvitaan EU-tason toimia. 

- Me Suomessa teemme kaikkemme, että lentoyhtiöt, varustamot ja muut kuljetusyritykset selviävät poikkeusoloista.

Lisätietoja:

erityisavustaja Johanna Juselius, p. 050 372 7062