EU:n televiestintäministereiltä aloitteet disinformaation torjumiseksi ja kyberturvallisuuden parantamiseksi

Tiedote 09.03.2022 17.35 fi sv en

Ranskan digitaalisista asioista vastaava ministeri Cédric O ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: The French Presidency of the Council of the European Union)

EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Ranska järjesti 8.-9.3.2022 epävirallisen televiestintäministerien kokouksen Pariisissa ja Neversissä. Suomea kokouksessa edusti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Ministerit keskustelivat yhdessä suurten alustayhtiöiden edustajien kanssa verkossa leviävästä disinformaatiosta ja keinoista sen torjumiseksi.

Ministerit esittivät vaatimuksen digitaalisia palveluja, internetpalveluja ja sosiaalisen median palveluja tarjoaville yrityksille, jotta ne torjuisivat Venäjän Ukrainaan tekemään hyökkäykseen liittyvän disinformaation verkkoalustoillaan.

- Koska valeuutiset liikkuvat rajojen yli, Euroopan unionilta tarvitaan yhteisiä, päättäväisiä toimia. Lisäksi alan yrityksillä on tässä työssä suuri vastuu, sanoo ministeri Harakka.

Ministerit tekivät aloitteen kyberkyvykkyyksien kehittämiseksi koko EU:ssa.

- Meidän tulee suojella kriittistä infrastuktuuria kuten viestintäverkkojamme hyökkäyksiltä ja teemme kaikkemme, jotta onnistumme siinä. Haluamme tukea omien kyberturvayritysten huippuosaamista, mutta myös laajasti muun yrityskentän tietoturvan vahvistamista, toteaa ministeri Harakka.

Lisätietoja:

ministerin erityisavustaja Tino Aalto, p. 050 436 9188, tino.aalto@gov.fi

erityisasiantuntija Kaisa Kopra, p. 050 441 8005, kaisa.kopra@gov.fi