Takaisin

EU-puheenjohtajuus pitää ministeri Huovisen liikkeessä

EU-puheenjohtajuus pitää ministeri Huovisen liikkeessä

Tiedote 09.02.2006 12.41 fi

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen on joutunut pakkaamaan matkalaukkujaan ahkerasti Suomen tulevan EU-puheenjohtajuuden takia. Puheenjohtajuusvalmistelut hallitsevat myös ministeriön virkamiesten työtä.

Huovinen puhui 9. helmikuuta Wienissä tietoturvakysymyksiä käsitelleessä Trust in the Net -seminaarissa. Hän korosti, että Euroopan on otettava vakavasti Aasian haaste arjen tietoyhteiskunnan rakentamisessa.

"EU:n tietoyhteiskuntastrategia i2010 on hyvä avaus, mutta se tarvitsee enemmän käytännönläheisyyttä. Meidän tulisi määritellä konkreettiset toimenpiteet strategian tavoitteiden saavuttamiseksi." Tärkeistä tavoitteista Huovinen nosti esiin muun muassa Internetin julkisten palvelujen laadun ja saatavuuden parantamisen sekä sähköisen maksuliikenteen helpottamisen.

Huovisen vieraaksi Suomeen tulee 16.-17. helmikuuta liikenneasioista vastaava EU-komissaari Jacques Barrot. Lisäksi Huovinen vierailee helmikuun lopussa Ruotsissa tapaamassa kollegaministeriään. Maaliskuussa hän osallistuu Itävallan Bregenzissä epäviralliseen EU-liikenneministerikokoukseen, ja kuun lopussa EU:n liikenneneuvosto kokoontuu Brysselissä.

Puheenjohtajakautta valmistelut vauhdittuvat loppukeväästä. Huhtikuussa Huovisen vieraana Helsingissä käy EU:n liikenneneuvoston pääsihteeristö, sitten Saksan liikenneministeri. Lisäksi Huovinen matkustaa mahdollisesti Ranskaan tapaamaan sikäläistä liikenne- ja viestintäministeriä.


Suomi korostaa logistiikkaa ja tietoturvaa


Liikenneasioissa Suomi pitää puheenjohtajana esillä ennen muuta logistiikkaa. Viestinnässä tärkein osa-alue on tietoturvan kehittäminen.

Logistiikka valikoitui puheenjohtajakauden liikennepolitiikan kärkiaiheeksi, koska sen merkitystä eurooppalaisen hyvinvoinnin yhtenä kivijalkana ei aina tarpeeksi muisteta. Toimiva logistiikka tukee EU:n elinkeinoelämää ja kilpailukykyä maailmanlaajuisilla markkinoilla. Syrjäisille maille logistiikan kehittäminen on erityisen tärkeää.

Viestinnässä Suomen päämääränä on, että käyttäjien luottamus tietoturvaan nostetaan myös Euroopan tietoyhteiskuntapolitiikassa keskeiseksi kysymykseksi. Suomen puheenjohtajakaudella EU kehittelee muun muassa eurooppalaista tietoyhteiskuntatrategiaa.Lisätietoja:
valtiosihteeri Perttu Puro, puh. 040 779 3436
tiedottaja Mikko Nikula, puh. (09) 160 28 623 tai 040 707 8042