Hallituksen esitys: Ajokorttien kaksoiskappaleet määräaikaisiksi

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.11.2015 13.33
Tiedote

Hallitus esittää, että ennen vuotta 2013 myönnettyjen pitkäaikaisten ajokorttien kaksoiskappaleet olisivat jatkossa määräaikaisia. Nyt näiden korttien kaksoiskappaleet ovat voimassa alkuperäisen kortin päättymiseen eli haltijan 70-vuotispäivään saakka.

Ajokortin kaksoiskappaletta tai korvaavaa korttia on haettava esimerkiksi silloin, kun haltijan nimi on muuttunut, tai kun kortti on varastettu, kadonnut tai tuhoutunut.

Hallitus antoi asiaa koskevan lakiesityksen 26. marraskuuta. Lain voimaantuloajaksi esitetään 1. marraskuuta 2016.

EU:n ajokorttidirektiivin mukaiset määräajat tulivat voimaan Suomessa 19.1.2013. Henkilöautokortit ovat voimassa 15 vuotta, ja kuorma- ja linja-autokortit viisi vuotta. Määräaikojen jälkeen kortti on uusittava. Henkilön täytettyä 70 vuotta on kortin voimassaolo viisi tai kaksi vuotta ajokorttiluokasta riippuen.

Ennen vuotta 2013 myönnetyt kortit ja niille jo annetut kaksoiskappaleet ovat voimassa siihen saakka, kun ajokortin haltija täyttää 70 vuotta, mutta enintään 18.1.2033 saakka. Kyseinen päivämäärä on EU:n antama ajankohta, jolloin kaikkien jäsenmaissa käytössä olevien tai myönnettävien ajokorttien on täytettävä direktiivin vaatimukset.

Käytännössä kaksoiskappaleiden ja muiden korvaavien ajokorttien määräaikaisiksi muuttaminen lisäisi ajokortin uusimiskertoja. Erityisesti näin voisi tapahtua raskaan kaluston kuljettamiseen oikeuttavien korttien kohdalla, koska niiden määräaika on vain viisi vuotta.

Esitys ajokorttilain muuttamiseksi perustuu EU:n ajokorttisäännösten toimeenpanoon Suomessa. EU:n komission mukaan Suomen nykykäytäntö ei täytä direktiivin vaatimuksia. Komissio on antanut asiasta virallisen huomautuksen ja kehottanut Suomea toteuttamaan tarvittavat muutokset komission antamassa määräajassa.

Hallituksen esitys on luettavissa valtioneuvoston verkkopalvelussa http://valtioneuvosto.fi/paatokset/valtioneuvoston-yleisistunto


Lisätietoja
hallitusneuvos Eija Maunu, 0295 34 2571