Helsingille ja Tallinnalle tulossa yhteisiä liikennehankkeita

Uutinen 05.01.2016 13.18 fi sv en

Helsinki-Tallinna liikenneyhteistyömuistion allekirjoitus 5.1.2016. (Kuvaaja: Kimmo Brandt)

Helsingin ja Tallinnan välinen liikenneyhteistyö tiivistyy 5. tammikuuta 2016 allekirjoitetun yhteistyömuistion perusteella. Ministeri Anne Bernerin mukaan tavoitteena on lisätä yhteistyötä erityisesti asiakaslähtöisten liikennepalvelujen kehittämiseksi.

- Liikenne Helsingin ja Tallinnan välillä lisääntyy ja arkipäiväistyy, joten liikkumisen tulisi olla mahdollisimman helppoa ja sujuvaa. Pöydällä on isoja suunnitelmia tulevaisuutta varten, mutta oleellisempaa on polkaista vauhtiin ratkaisut, jotka voimme toteuttaa nopeasti ja edullisesti, esimerkiksi sallivalla sääntelyllä ja kokeiluilla, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Ensikäden toimenpiteenä on tarkoitus parantaa nykyisiä laivayhteyksiä ja matkaketjuja muun muassa lisäämällä yhteistyötä liikenteen suunnittelussa. Alkavan vuoden yhteistyöteemoja ovat julkisen liikenteen reittiopas, henkilöautojen pysäköinti ja molemmissa kaupungeissa toimivan matkalipun kehittäminen. Myös digitalisaation ja älyliikenteen tarjoamia mahdollisuuksia otetaan kokeiluun.

Pitkällä aikavälillä mahdollinen ratkaisu kaupunkien välimatkan lyhentämiseksi on merenalainen rautatietunneli, jonka edellytyksiä ja vaikutuksia halutaan selvittää edelleen.

Helsingin ja Tallinnan kaupunkien, Uudenmaan maakuntaliiton ja Harjun maakunnan edustajat sekä Suomen ja Viron liikenneasioista vastaavat ministerit allekirjoittivat 5. tammikuuta 2016 Tallinnassa yhteistyömuistion liikenneyhteistyön vahvistamisesta.

Allekirjoitetun yhteistyömuistion toimeenpanemiseksi muodostetaan ministeriöiden, alueiden ja kaupunkien virkamiehistä työryhmä, joka edistää hankkeita ja tiedottaa niiden etenemisestä.