Takaisin

Kansliapäällikkö Korpela: EU:n ja Venäjän liikennesuhteille saatava lisää painoarvoa

Kansliapäällikkö Korpela: EU:n ja Venäjän liikennesuhteille saatava lisää painoarvoa

Tiedote 02.02.2006 10.38 fi

"Yhtenäinen kuljetusmarkkinoiden lainsäädäntö olisi koko Euroopan etu, ja etenkin liikenneyhteistyö Venäjän kanssa kaipaa tiivistämistä", arvioi liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Juhani Korpela. Hän puhui 2. helmikuuta logistiikkaseminaarissa Helsingissä Itämeren alueen tulevista liikennehaasteista.

"Euroopan komission suunnitelmat liikennekäytävien laajentamisesta Euroopan unionissa ovat erityisen merkittäviä Itämeren alueelle", Korpela sanoi. "Tärkeä liikennekäytävä on esimerkiksi merten moottoritie -hanke, joka yhdistää Itämeren muihin EU:n merialueisiin ja Atlanttiin."

Liikenneyhteyksien kehittäminen parantaa kuljetusten sujuvuutta, mutta Korpela muistutti, ettei tämä vielä riitä. Venäjän-liikenteessä muillakin Itämeren alueen mailla kuin Suomella on ollut runsaasti ongelmia. Näitä ovat olleet muun muassa rajanylitysten tukkoisuus, ennalta-arvaamattomat viranomaisprosessit ja kaksoislaskutus.

"Ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan enemmän yhteistyötä Venäjän kanssa. Suomen ja Venäjän kahdenvälinen yhteistyö onkin johtanut parannuksiin erityisesti rautatieliikenteessä, logistiikan telematiikassa ja tullitoiminnassa. Kuitenkin on ilmeistä, ettei kahdenvälisellä yhteistyöllä päästä riittävän hyviin tuloksiin", Korpela summasi. Hänen mukaansa pelisääntöjen harmonisointiin tarvitaan poliittista yhteisymmärrystä EU:n ja Venäjän välillä. Toinen tärkeä edellytys on, että Venäjän jäsenyys WTO:ssa toteutuu.

"Toki Venäjän WTO-jäsenyyden jälkeenkin EU:n ja Venäjän välille jäisi monia selvitettäviä kysymyksiä. Unionissa on kuitenkin tulossa puheenjohtajaksi peräkkäin kaksi Itämeren maata, Suomi ja Saksa. Niiden kaudet tarjoavat hyvän mahdollisuuden siihen, että Venäjän-liikennesuhteet nostetaan EU:n asialistalle", Korpela katsoi.Lisätietoja:
kansliapäällikkö Juhani Korpela, puh. (09) 160 28322