null Kansliapäällikkö Korpela: Venäjän luovuttava rautateiden kaksihintajärjestelmästä

Kansliapäällikkö Korpela: Venäjän luovuttava rautateiden kaksihintajärjestelmästä

Tiedote 13.05.2004 14.43 fi

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Juhani Korpela pitää välttämättömänä, että Venäjä luopuu rautatierahdin kaksihintajärjestelmästä, jotta rahti ei siirtyisi junista maantiekuljetuksiksi. Ulkomaisilta yrityksiltä junarahdista Venäjällä perittävä hinta on kaksinkertainen venäläisyrityksiin verrattuna.

Korpela puhui keskiviikkona 12. toukokuuta Moskovassa pidetyssä EU:n ja Venäjän liikennestrategioiden harmonisointia koskevassa seminaarissa. Seminaarissa esiteltiin myös Venäjän uusi liikennestrategia.

Venäjän liikennestrategian eräänä tavoitteena on kansainvälisten standardien käyttöönotto ja lainsäädännön harmonisointi EU-maiden kanssa. Myös rajanylitysten helpottaminen sähköisten asiakirjojen avulla on mukana strategiassa. Korpelan mukaan tavoitteiden toteutuminen helpottaisi merkittävästi EU:n ja Venäjän välisiä kuljetuksia.

Korpela muistutti, että byrokratia on osoittautunut tavaraliikenteen ongelmaksi molemmin puolin: venäläisyrityksille EU:ssa ja EU-maiden yrityksille Venäjällä. Erityisesti rajanylityksiin olisi kiinnitettävä huomiota. Rajanylitysten nopeuttaminen parantaisi kaikkien osapuolten kilpailukykyä.

Euroopan komission edustajat kertoivat seminaarissa komission esittävän, että Venäjä voitaisiin ottaa mukaan Merten moottoritiet -hankkeiden kehittämiseen Itämerellä. Esitys on uusi, ja keskustelut sen etenemisestä ja käytännön vaikutuksista käydään myöhemmin.

Seminaariin osallistuivat mm. Venäjän liikenneministeri Igor Levitin ja EU:n energian ja liikenteen pääosaston pääjohtaja Francois Lamoureux.


Lisätietoja

kansliapäällikkö Juhani Korpela, puh. (09) 160 28322
kansainvälisten asioiden neuvos Silja Ruokola, puh. (09) 160 28367 tai 040 580 0894