null Kiuru: Nopeiden laajakaistayhteyksien tarve korostuu maaseudulla

Kiuru: Nopeiden laajakaistayhteyksien tarve korostuu maaseudulla

Tiedote 03.07.2011 12.00 fi

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru sanoo laajakaistayhteyksien kehittämisen olevan yksi viestintäpolitiikan keskeisistä painopisteistä myös tällä hallituskaudella. Kiuru katsoo nopeiden yhteyksien tarpeen korostuvan maaseudulla.

- Siellä, missä liikutaan pitkiä matkoja, tarvitaan erityisen kipeästi nopeita väyliä sähköiselle tiedonkululle. Esimerkiksi maatalous- ja matkailuyrityksille hyvät yhteydet ovat välttämättömiä, totesi Kiuru ProAgrian 150-vuotisjuhlassa 3. heinäkuuta Porissa.

Hallituksen tavoite on saada kaikki vakinaiset asuinpaikat, yritykset ja julkishallinnon toimipaikat enintään kahden kilometrin tilaajayhteyden päähän huippunopeasta 100 megan laajakaistayhteydestä vuoteen 2015 mennessä.

Hanke pyritään Kiurun mukaan saamaan heti hallituskauden alussa kunnolla vauhtiin. Kaupungeissa nopeiden yhteyksien tavoite toteutunee markkinavoimin, mutta haja-asutusalueilla kuituverkkohankkeet saavat myös julkista tukea.

- Nyt käynnissä oleva julkisin varoin tuettu haja-asutusalueiden laajakaistahanke on ensimmäinen laatuaan koko Euroopassa. Uskon, että pystymme yhteistyössä operaattoreiden ja kuluttajien kanssa kehittämään hankkeesta sellaisen, että se palvelee tehokkaasti maaseudun asukkaiden ja yrittäjien tarpeita, Kiuru korosti.

Laajakaista kaikille 2015 -hankkeen pilottivaihe on ohi ja kuluvana kesänä aloitetaan noin sadan paikallisen kuituverkon rakennustyöt.

Yksi toteutetuista seitsemästä pilottihankkeesta sijoittui Satakunnan alueelle, Karvian kuntaan. Rakennustyöt aloitettiin toukokuussa 2010, ja kaikki liittymät ovat nyt käyttökunnossa.

- Pilottihankkeesta näyttävät hyötyneen sekä kuluttajat että teleoperaattori. Yli kuusisataa Karvian maaseudun asiakasta on kytketty tähän mennessä kuituverkkoon, ja investointien kannattavuusodotus on ylittynyt selvästi, Kiuru summasi.

Lisätietoja
eduskunta-avustaja Leea Pennanen-Salli, 050 574 0538