Kiuru Viestintäfoorumissa: Tv-toimiluvista päätökset jo 2014

Tiedote 27.02.2013 15.40 fi sv en

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan päätökset vuoden 2017 alussa voimaan tulevista television verkkotoimiluvista on tarkoitus tehdä jo vuoden 2014 aikana.

Kiuru kertoi asiasta liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä Viestintäfoorumissa 27. helmikuuta.

- Aikataulu tarkoittaa käytännössä sitä, että uuden ja vanhan lähetystekniikan mukaisten kanavanippujen määrät lyödään lukkoon vuonna 2014. On tärkeää, että aikataulu on tiedossa hyvissä ajoin, jotta alan toimijat voivat ennakoida muutokset ajoissa, Kiuru totesi.

Lähes kaikkien antenniverkossa näkyvien kanavanippujen lupien voimassaolo päättyy vuoden 2016 lopussa. Uudet luvat myönnetään eduskunnan viime joulukuussa hyväksymän sähköisen median viestintäpoliittisen ohjelman ja nykyisen viestintämarkkinalain nojalla.

Antenniverkon maksukanavat siirtyvät kokonaan teräväpiirtoon ensimmäisinä vuoden 2017 alussa. Ylen ja niin sanottujen yleisen edun kanavien ohjelmat lähetetään sekä standardi- että teräväpiirtotekniikalla vuoteen 2026 saakka, ellei välitarkastelussa ilmene perusteltuja syitä standardilähetysten lopettamiseen aikaisemmin.

Kiuru käsitteli puheessaan myös sähköisten palvelujen kuluttajansuojakysymyksiä.

- Valmisteilla oleva sähköisen viestinnän lainsäädännön uudistushanke, tietoyhteiskuntakaari, sisältää merkittäviä parannusehdotuksia kuluttajan oikeuksiin. Yksi huomattavimmista koskee teleyritysten suurempaa vastuuta puhelinlaskun yhteydessä maksettavista palveluista. Pidän tärkeänä sitä, että teleyrityksille luodaan soveltuvin osin samanlainen vastuu kuin luottokorttiyhtiöillä jo on, Kiuru sanoi.

Luottokorttiyritykset ovat velvollisia palauttamaan kuluttajalle tämän tavarasta tai palvelusta maksaman maksun, jos ostos ei vastaa luvattua tai sitä ei toimiteta.

- Olen tietoinen, ettei tämä ehdotus saa osakseen varauksetonta kannatusta ja ymmärrän erityisesti operaattoreiden huolen lisääntyvistä kustannuksista. Samaan aikaan haluan kuitenkin painottaa luottamuksen ja luotettavuuden merkitystä palveluiden käytön yleistymisen kannalta.

- Liian moni arkailee edelleen mobiilipalvelujen käyttöönotossa. Ei siksi, etteikö palveluja olisi tarjolla tai etteikö laitteita osattaisi käyttää, vaan ennen kaikkea siksi ettei palvelujen tarjoajiin luoteta, Kiuru huomautti.

Lisätietoja
erityisavustaja Esa Suominen, 043 824 5668