Kolarikorjaaminen ja harrasteajoneuvojen rakentaminen helpottuvat vuoden alusta

Tiedote 28.11.2006 12.41 fi

Kolarikorjaamisen ja harrasteajoneuvojen rakentamisen niin sanottuja prosenttisäädöksiä lievennetään.

Kuluvien osien vaihtaminen, liikenneturvallisuutta parantavien muutosten teko sekä esimerkiksi kolarissa vaurioituneiden turvajärjestelmien korjaaminen tai uusiminen eivät jatkossa pienennä alkuperäisen ajoneuvon osuutta. Myös kanta-ajoneuvon ennakkotarkastuksesta luovutaan.

Nykyinen lainsäädäntö edellyttää, että harraste- tai kolariajoneuvossa on oltava alkuperäisiä osia yli 50 prosenttia. Muussa tapauksessa ajoneuvo on rekisteröitävä rakennettuna ajoneuvona, jolloin sen on täytettävä uuden ajoneuvon tekniset vaatimukset ja siltä myös peritään uuden vero.

Säädösmuutoksen jälkeen kunnostamis- ja korjaamistarkoituksessa tehdyt osanvaihdot ja korikorjaus sallitaan aiempaa laajemmin. Muun muassa turvatyynyjä ja turvajärjestelmiä ei enää lasketa mukaan ajoneuvon alkuperäisyyttä määriteltäessä.

Lisäksi laskennasta jätetään pois yleiset vaihdettavat osat kuten pyyhkimet, sähköjohdot ja verhoilu. Korin ja rungon suhteellista osuutta painotetaan aikaisempaa enemmän.

Harrastajille uudet säädökset sallivat esimerkiksi korin uudelleenmuotoilun niin, ettei kanta-ajoneuvon osuus pienene. Tämä edellyttää sitä, että alkuperäinen malli ja rakenne säilyvät tunnistettavina.

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus tulee voimaan 1. tammikuuta 2007.


Lisätietoja

ylitarkastaja Maria Rautavirta, puh. (09) 160 28577 tai 040 749 6272
liikenneneuvos Kari Saari, puh. (09) 160 28557 tai 050 558 7461