null Laajakaistan yleispalvelunopeutta nostetaan marraskuun alussa

Laajakaistan yleispalvelunopeutta nostetaan marraskuun alussa

Uutinen 16.04.2015 14.32 fi

Verkkokaapeleita (Kuva: Rodeo)

Liikenne- ja viestintäministeriö on antanut asetuksen 16. huhtikuuta laajakaistan yleispalvelunopeuden nostamisesta 2Mbit/s marraskuun alusta 2015 lähtien. Käytännössä uusi asetus tuplaa nykyisen nopeusvaatimuksen. Samalla tavoitteeksi otetaan nostaa nopeus 10 megaan vuoteen 2021 mennessä. Nopeuden noston väliarviointi on tarkoitus tehdä vuonna 2017.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan laajakaistan yleispalvelunopeuden nostolle on selkeä yhteiskunnallinen tilaus.

- Kahdella megalla takaamme kaikille tietyt peruspalvelut verkossa ja osallistuminen tietoyhteiskuntaan mahdollistuu. Kohtuuhintainen ja riittävän nopea nettiyhteys on jokaisen suomalaisen perusoikeus, ministeri Kiuru sanoo.

- Laajakaistapolitiikassa meidän pitää edetä kahdella kärjellä. Huippunopeiden yhteyksien ohella on huolehdittava myös vähimmäistarjonnasta kaikille. On tärkeää, että yleispalveluvelvoite saadaan kaksinkertaistettua vielä tämän vuoden aikana. Tämä takaa monelle haja-asutusalueilla asuvalle merkittävästi paremmat yhteydet, ministeri Kiuru sanoo.

Yleispalvelunopeuden nostossa kiinnitetään huomio myös yhteyden laatuun. Nopeuden tasaisuus varmistetaan määrittelemällä vähimmäisnopeus vuorokauden ja neljän tunnin seurantajaksoilla.