Laajakaistapolitiikassa huomio seuraavien sukupolvien verkkoihin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2005 9.32
Tiedote
Uutta tekniikkaa hyödyntävät viestintäverkot edistävät parhaiten laajakaistayhteyksien leviämistä. Viranomaisten pitäisikin vauhdittaa niiden rakentumista. Myös kaupallisten ia julkisten palveluiden parantuminen tekee laajakaistayhteydet kaikille houkutteleviksi.

Näin katsoo laajakaistastrategian seurantaryhmä, joka julkaisi toisen raporttinsa 27. lokakuuta. Työryhmän mukaan hallituksen vuonna 2004 hyväksymän laajakaistastrategian linjaukset ovat olleet oikeat ja ne sopivat laajakaistapolitiikan periaatteiksi edelleen.

Laajakaistaliittymiä oli Suomessa syyskuussa noin 1,1 miljoonaa, eli noin 40 prosenttia kotitalouksista on hankkinut laajakaistayhteyden. Laajakaistaliittymien määrä on kasvanut Suomessa nopeimmin koko Euroopassa. Laajakaistayhteyden voi halutessaan saada 95,3 prosenttia kotitalouksista.

Langattomilla yhteyksillä laajakaista saadaan käytännössä kaikkialle. Valtioneuvosto myönsi kesäkuussa valtakunnallisen toimiluvan digitaalisen, Flash-OFDM -tekniikkaa käyttävän matkaviestinverkon rakentamiseen. Verkon rakentaminen viivästyy kuitenkin valitusten takia.

Työryhmän mielestä on tärkeää vauhdittaa seuraavan sukupolven verkkojen rakentumista. Tulevaisuuden tietoyhteiskunta perustuu siihen, että tietoverkot ovat kaikkialla käytettävissä ja palvelut koko ajan saatavilla. Uusi tekniikka mahdollistaa myös tavaroiden välisen viestinnän.

Työryhmä haluaa kiirehtiä myös kaupallisten ja julkisten palvelujen kehittämistä. Parempien palveluiden myötä useammat käyttäjät kokisivat tarpeelliseksi hankkia laajakaistayhteyden. Toimiva kilpailu puolestaan takaa sen, että käyttäjillä on saatavilla mahdollisimman hyvät ja edulliset palvelut.

Hinnat laskeneet, nopeudet kasvaneet

Laajakaistayhteyksien nopeus, laatu ja hinta vaihtelevat alueellisesti. Liittymien hinnat ovat laskeneet viime ja tänä vuonna keskimäärin 45 prosenttia vuodessa. Samaan aikaan yhteysnopeudet ovat kasvaneet. Hinnat ovat kansainvälistä keskitasoa, vaikka Suomessa käyttäjiä on harvassa laajalla alueella.

Liikenne- ja viestintäministeriö on perustanut työryhmän kehittämään maakuntien laajakaistastrategiatyötä. Joillain alueilla laajakaistaoperaattorit ovat liiaksi odottaneet laajakaistayhteyksien syntyvän julkisella rahoituksella.

Alkuperäiset tavoitteet saavutettu

Laajakaistastrategian tammikuussa 2004 asetetut alkuperäiset tavoitteet - miljoona laajakaistaliittymää ja laajakaistapalvelujen 95 prosentin saatavuus - on saavutettu.

Laajakaistastrategiaa täydennettiin helmikuussa 2005 yhdeksällä lisätoimenpiteellä. Tarkistuksen tavoitteena oli erityisesti edistää laajakaistayhteyksien nopeutta, langattomia yhteyksiä ja tarjonnan sisältöä.


Kansallinen laajakaistastrategia. Väliraportti II. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 71/2005. Myynti Edita Oyj, p. 0204 5005


Lisätietoja:
ylijohtaja Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28389, 0500 787 742
viestintäneuvos Antti Kohtala, puh. (09) 160 28392, 0500 812 505
www.laajakaistainfo.fi