Liikennekaari mahdollistaa uudenlaiset, laadukkaat liikennepalvelut asiakkaille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 6.11.2015 9.25 | Julkaistu suomeksi 11.12.2015 klo 15.38
Uutinen
Liikenne on palvelu (Kuva: LVM)
Liikenne on palvelu (Kuva: LVM)

Liikennemarkkinoiden sääntely kootaan yhtenäiseksi liikennekaareksi. Tavoitteena on edistää uusien palvelumallien syntymistä ja näin vastata entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin. Tarkoituksena on edistää liikennejärjestelmän tarkastelemista kokonaisuutena sekä helpottaa markkinoille tuloa ja järjestelmän eri osien yhteen toimivuutta. Liikennekaarella edistetään uuden teknologian, digitalisaation ja uusien liiketoimintakonseptien käyttöönottoa. Avoimella datalla ja tietovarantojen paremmalla hyödyntämisellä luodaan edellytyksiä uusille liiketoimintaideoille. Hankkeessa on samalla tarkoitus myös keventää sääntelyä.

- Liikenteen pitää olla aidosti palvelu. Tavoittelemme parempaa palveluvalikoimaa asiakkaille. Asiakaslähtöisyydessä ja eri liikennemuotojen yhteen toimivuudessa on paljon parannettavaa ja liikennekaaren avulla helpotamme tilannetta. Markkinoiden sääntelystä olemme siirtymässä palvelujen laadun varmistamiseen, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

- Tavoitteenamme on tehdä Suomesta liikennesektorin edelläkävijä. Liikenteessä on mahdollista tehdä tuottavuusloikka ja tehdä liikenteestä aidosti kasvuala. Digitalisaatio on valtava mahdollisuus, johon on tartuttava, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Liikennekaari on osa hallituksen kärkihanketta, jossa rakennetaan digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristö. Hankkeella toteutetaan myös hallituksen norminpurun kärkihanketta. Hallitusohjelman mukaan innovaatio- ja palvelualustojen syntyä edesautetaan sektoreilla, joilla julkishallinnolla on rooli markkinoiden toimivuuden kannalta. Tällaisena sektorina hallitusohjelmassa mainitaan mm. liikenne palveluna.

Liikennekaari valmistellaan avoimesti ja vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa. Liikennekaari toteutetaan kolmessa vaiheessa sen sisällöllisen laaja-alaisuuden takia. Tavoitteena on, että lain ensimmäinen vaihe saataisiin voimaan 1.1.2017.