null Liikenneministeri Vehviläinen vaatii selvitystä raideliikenteen ongelmista

Liikenneministeri Vehviläinen vaatii selvitystä raideliikenteen ongelmista

Tiedote 03.01.2011 12.00 fi

Liikenneministeri Anu Vehviläinen on seurannut huolestuneena alkutalven ongelmia raideliikenteessä. Kansalaisilta tullut runsas palaute osoittaa ministerin mukaan, ettei viime talven vaikeuksista ole otettu riittävällä tavalla opiksi.

- Kyse ei ole pelkästään tiedotuksesta, vaan koko matkustajapalvelun toimivuudesta. Ihmisillä on lupa odottaa sujuvaa raideliikennettä myös talvikeleissä. Puutteellinen tiedotus junien peruutuksista tai matkustajien juoksuttaminen laiturilta ja junan vaunusta toiseen ei ole asiallista palvelua, muistuttaa Vehviläinen.

Ministeri vaatii selvitystä sekä VR-Yhtymältä että Liikennevirastolta junien myöhästymisistä, peruutuksista ja niiden syistä sekä siitä, mihin toimiin näiden johdosta on ryhdytty. Selvitys koskee sekä pääkaupunkiseudun lähiliikennettä että kaukojunien toimivuutta. Ministeri odottaa selvitystä viimeistään 14. tammikuuta.

- Kaikki ymmärtävät kovien lumipyryjen ja paukkupakkasten tuomat hankaluudet, mutta ne eivät Suomen oloissa ole uusia. Myöskään kaluston vanheneminen ei riitä selitykseksi, toteaa ministeri Vehviläinen.

Rataverkon kunnosta vastaava Liikennevirasto on lisännyt harjamiehiä ja kalustoa viime talven kokemusten perusteella. Myös VR on vastikään ottanut käyttöön uuden junien jäänesto- ja sulatuslaitteiston. Silti ongelmia riittää. Esimerkiksi muutoksista tiedottaminen on takkuillut edelleen.

- Luotettavuus on ollut suomalaisen raideliikenteen tunnusmerkki. Nyt näin ei ole. Tarvitaan ripeitä toimia ja entistä tiiviimpää yhteistyötä VR:n ja viranomaisten välillä, jotta kuluttajien luottamus saadaan palautettua, summaa Vehviläinen.

Raidematkustamisen olennainen osa ovat asialliset odotus- ja lipunmyyntitilat. Ministeri Vehviläinen pitää huonona VR:n aikomuksia sulkea asemarakennuksia muun muassa Jokelassa, Iisalmessa ja Kemijärvellä. Vehviläinen haluaa kuulla VR:n perusteluja matkustajien palvelujen huonontamisesta kyseisillä paikkakunnilla.

Lisätietoja: erityisavustaja Helena Pakarinen, puh. 050 388 0011, hallitusneuvos Mikael Nyberg, puh. 040 837 8794