null Liikenneministeri Vehviläinen: VR:n rahoitusta ja kilpailun avaamista ei voi koplata

Liikenneministeri Vehviläinen: VR:n rahoitusta ja kilpailun avaamista ei voi koplata

Tiedote 26.05.2010 10.08 fi

Liikenneministeri Anu Vehviläinen arvostaa VR:n hallituksen päätöstä osallistua 40 miljoonalla eurolla rataverkon tärkeimpien kohteiden rahoittamiseen. Vehviläinen kuitenkin oudoksuu julkisuudessa esitettyjä näkemyksiä, että nyt tehty rahoituspäätös ja mahdollinen henkilöliikenteen kilpailun avaaminen olisivat sidoksissa toisiinsa.

- Näillä asioilla ei ole asiallisesti ottaen mitään yhteyttä keskenään. VR:lle on myönnetty yksinoikeus kaukoliikenteessä kymmeneksi vuodeksi vuoden 2019 loppuun. Asiasta sovittiin liikenne- ja viestintäministeriön ja VR:n yhteisellä sopimuksella viime joulukuun alussa. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä VR:llä on puolestaan yksinoikeus vuoden 2017 loppuun saakka. Asiasta ovat sopineet VR ja Helsingin Seudun Liikenne. On itsestään selvää, ettei yksinoikeusaikana kilpailua avata, Vehviläinen sanoo.

Vehviläinen ei yhdy VR:n omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Jyri Häkämiehen näkemykseen, että VR:n hallituksen nyt tekemä rahoituspäätös olisi kytkettävissä kilpailun avaamiseen. Näiden asioiden koplaaminen yhteen näyttää siltä, että yksinoikeutta harjoittava osakeyhtiö pyrkisi itse vaikuttamaan itselleen myönteisen kilpailutilanteen säilyttämiseen, Vehviläinen sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä selvitti hallitusohjelman mukaisesti pääkaupunkiseudun lähiliikenteen ja laajemminkin kaukoliikenteen edellytyksiä kilpailun avaamiselle. Työryhmä julkisti loppuraporttinsa viikko sitten.

Vehviläisen mukaan tällä hallituskaudella ei tehdä linjauksia tai päätöksiä mahdollisesta kilpailun avaamisesta. Hän arvioi, että asia on esillä seuraavien vaalien jälkeen hallitusneuvotteluissa.

- Myöskään minulla ei ole valmista kantaa asiaan, Vehviläinen sanoo.


Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen, puh. 044 0581 030