Liikenteen sähköisten palveluiden kokeilu käyntiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2013 9.23 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 14.45
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistänyt liikenteen sähköiset palvelut -kokeiluhankkeen vuosille 2014-2015. Kokeilun tavoitteena on edistää liikenteen sähköisten palvelujen kuluttajamarkkinoiden syntymistä ja selvittää palvelujen vaikutuksia.

Hankkeessa kokeillaan uusia toimintamalleja ja teknisiä ratkaisuja sekä viranomaisten ja yritysten yhteistyötä palvelujen kehittämisessä. Yksityisen ja julkisen sektorin palveluja tarjotaan samassa palvelukokonaisuudessa.

- Tulevaisuuden liikennepalvelut syntyvät kokeilujen ja uudenlaisen yhteistyön kautta. Valtio toimii tässä hankkeessa uuden ajan liikennepolitiikan ajatusten mukaisesti mahdollistajana. Autoilijoille kehitetään juuri heidän tarpeisiinsa vastaavia palveluja ja samalla mahdollistetaan yrityksille uudenlaista liiketoimintaa, toteaa liikenneministeri Merja Kyllönen.

Kokeiluhanke on avoin kaikille koti- ja ulkomaisille yrityksille ja yrityskonsortioille. Yritykset voivat testata ja kehittää kokeilussa omia palvelujaan ja löytää uusia yhteistyötyömahdollisuuksia. Valtio toimii asiakkaan ja mahdollistajan roolissa. Yritykset investoivat itse oman liiketoimintansa kehittämisen. Koko hankkeen arvioitu budjetti on 5-8 miljoonaa euroa.

Yksityiset autoilijat pääsevät mukaan kokeiluun yrityskonsortioiden kautta kesäkuusta 2014 lähtien. Autoilijoilla on mahdollisuus päästä kokeilemaan uusia liikenteen sähköisiä palveluja eturintamassa. Tällaisia palveluja voivat olla esimerkiksi ajamista sujuvoittava liikennetieto, liikenneturvallisuutta parantavat ratkaisut, ajopäiväkirja sekä tiedot pysäköintimahdollisuuksista ja joukkoliikennepalveluista.

Hallituksen kevään 2013 kehysriihessä tekemän päätöksen mukaisesti kokeilussa testataan myös liikenteen maksamisjärjestelmien teknisiä ratkaisuja, valmiuksia ja sovelluksia. Kokeiluihin ei liity verotusta.

Lisätietoja:
liikenneneuvos Risto Murto, p. 0295 34 2639