null Liikkujan viikon ja Autottoman päivän teemana ilmastonmuutos

Liikkujan viikon ja Autottoman päivän teemana ilmastonmuutos

Tiedote 06.09.2006 10.32 fi

Ympäristöministeriö ja Liikenne- ja viestintäministeriö tiedottavat

Kansainvälistä Autotonta päivää vietetään Suomessa 22.9. jo seitsemättä kertaa. Tänä vuonna teemapäivä osuu perjantaille ja sitä edeltää 16. - 22.9. järjestettävä Liikkujan viikko. Tapahtumien tavoitteena on herättää suomalaiset miettimään liikkumistaan ja liikkumis­valintojensa vaikutuksia ympäristöön ja omaan terveyteen. Teemaviikon tapahtumia järjestävät yhteistyössä kunnat, järjestöt, yritykset ja useat ministeriöt.

Viikon teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos. Tarkoituksena on herättää keskustelua ja saada ihmiset pohtimaan sitä, miten jokaisen henkilökohtaiset liikkumisvalinnat ja erityisesti yksityisautoilu vaikuttavat ilmastoon. Liikenteessä syntyy runsaasti ilmastonmuutokseen vaikuttavia kasvihuone­kaasupäästöjä. Näitä ovat mm. hiilidioksidi, typpioksiduuli ja metaani. Liikenteen osuus Suomen hiilidioksidipäästöistä on noin 20 prosenttia.

Ilmastonmuutoksen hillitsemisen suurimmat haasteet liikennesektorilla liittyvät liikenteen määriin ja muotoihin. Ajoneuvoliikenteen kasvu erityisesti kaupunkiseuduilla on huolestuttavaa myös ilmaston kannalta. Autokannan keskimääräinen polttoaineenkulutus on laskenut hieman, mutta ei toivotusti. Entistä suurempien autojen hankinta on myös vaikuttanut siihen, että tekniikan parantumisesta huolimatta autokannan ominaiskulutus ei ole merkittävästi pienentynyt.

Liikkujan viikko avaustapahtuma järjestetään Turussa

Liikkujan viikon kansallinen avaus on Turussa maanantaina 18. syyskuuta. Turun kaupungin järjestämän avaustapahtuman ohjelmaan kuuluu muun muassa sauvakävelytempaus Aurajoen rannalla sekä iltapäivällä kuntalaisille ja sidosryhmille sekä kaupungin eri hallintokunnille ja luottamus­henkilöille suunnattu keskustelutilaisuus kestävästä kaupunkiliikenteestä.

Autottomana päivänä 22.9 pääosassa ovat kaupunkien ja taajamien joukkoliikenne sekä ihmisten liikkuminen työhön ja vapaa-aikana. Päivän tapahtumiin osallistuu kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja yhteisöjä. Perinteisesti tempauksia on Suomessa järjestetty kymmenillä paikkakunnilla. Tiedot eri kaupunkien tapahtumista löytyvät hankkeen verkkosivuilta.

Myös Euroopan unionin kesäkuussa käynnistynyt ilmastonmuutoksen viestintäkampanja yhdessä kansallisen ilmastonmuutoksen viestintäohjelman kanssa tarjoaa vinkkejä, miten tavallinen kansalainen voi omilla liikkumisvalinnoillaan ja toimillaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Muun muassa kouluille on tarjolla Liikkis-kilpailu. Siinä oppilaat kartoittavat koulun liikenneympäristön ja ideoivat, mitä voitaisiin tehdä, jotta entistä useampi valitsisi ympäristön, terveyden ja turvallisuuden kannalta paremman tavan liikkua. Kilpailu päättyy 15.11.2006.

Lisätietoja:
Tutkija Outi Väkevä, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 1602 8661
Tiedottaja Mauri Vieru, ympäristöministeriö, puh. (09) 1603 9446