Lindén haluaa paremman lain suojan identiteettivarkauden uhreille

Tiedote 08.09.2010 09.20 fi

Viestintäministeri Suvi Lindénin mukaan sähköisen identiteettivarkauden kohteiksi joutuneille pitäisi taata nykyistä parempi lain suoja. Tämä tarkoittaisi muun muassa sitä, että poliisilla olisi sekä asiantuntemusta että asianmukaisia keinoja torjua identiteettivarkauksia. Identiteettivarkauden kriminalisointi parantaisi varkauden uhreiksi joutuneiden oikeusturvaa.

- Vaikka toisen ihmisen henkilötietoja lainvastaisesti käyttämällä voikin syyllistyä esim. petos- tai kunnianloukkausrikokseen, ei pelkkä identiteetin varastaminen ole Suomessa rikos. Niinpä ihminen voi esimerkiksi Facebookissa esiintyä jonain toisena henkilönä ilman, että tämä henkilö tai hänen läheisensä ovat tästä tietoisia, Lindén kuvaa.

Lindén puhui asiasta Euroopan verkko- ja tietoturvavirasto ENISAa käsitelleessä seminaarissa 8. syyskuuta.

Kansalaisten toiminta tietoyhteiskunnassa vaikuttaa sekä heidän itsensä että toisten tietoturvallisuuteen. Lindénistä on tärkeää, että kaikilla tietoyhteiskunnan jäsenillä on riittävät perustaidot turvalliseen asiointiin verkossa.

- Usein julkisuudessa puhutaan enemmän tietoturvan uhkista kuin siitä, miten turvallisuutta tulee parantaa. Uhkia unohtamatta julkisen keskustelun kärkeen tulisi nostaa ne toimet, joilla verkossa toimimisen turvallisuutta ja luottamuksellisuutta voidaan edistää, Lindén sanoi.

Lindén katsoo, ettei tietoyhteiskunnilla ole mahdollisuutta kehittyä ja menestyä ilman luottamusta ja turvallisuutta.

Lisätietoja
erityisavustaja Anna Anttinen, puh. 09 160 28324