null Lindén pettyi Euroopan parlamentin telepakettipäätökseen

Lindén pettyi Euroopan parlamentin telepakettipäätökseen

Tiedote 07.05.2009 15.54 fi en

Viestintäministeri Suvi Lindén on pettynyt niin sanotun telepaketin kohtaloon Euroopan parlamentissa. Parlamentti hylkäsi pitkään hierotun kokonaisuuden 6. toukokuuta pidetyssä äänestyksessä.

- Äänestyksen seurauksena asia etenee sovittelumenettelyyn ja nyt on täysin auki, mikä lopputulos tulee olemaan. Tämä on valitettavaa, koska telepaketissa on tarkoitus hyväksyä lukuisia uudistuksia, jotka parantaisivat käyttäjän asemaa, Lindén pahoittelee.

Neuvottelujen loppumetreillä ongelmaksi muodostui kysymys käyttäjien perusoikeuksien rajoittamisesta.

Euroopan parlamentti halusi direktiiviin muotoilun, jonka mukaan käyttäjien perusoikeuksien rajoitukset olisivat mahdollisia vain tuomioistuimen etukäteisellä päätöksellä. Tiettävästi äänestystuloksen taustalla on Ranskassa vireillä ollut kansallinen tekijänoikeuksien suojaamiseen liittyvä lainsäädäntöhanke.

- En ole aivan vakuuttunut, onko Euroopan parlamentti arvioinut ehdotuksen vaikutuksia laajemmin kuin vain tekijänoikeuksien näkökulmasta, Lindén kritisoi.

Parlamentin hyväksymä muutosehdotus koskisi kuitenkin pelkkien tekijänoikeuskysymysten sijasta kaikkia perusoikeuksia.

- Sähköisessä viestinnässä on lukuisia tilanteita, joissa perusoikeuksien rajoituksia voidaan pitää hyväksyttävinä. Tällaisia ovat esimerkiksi vika- ja häiriötilanteiden selvittäminen, roskapostin tai virusten suodattaminen, tietojärjestelmien luvattoman käytön estäminen sekä tietoturvan muu varmistaminen, joista on jo täsmällisesti säädetty Suomessa ja muualla Euroopassa, Lindén toteaa.

Näihin kaikkiin tarvittaisiin etukäteen tuomioistuimen lupa, jos parlamentin ehdotus hyväksyttäisiin. Tämä ei Suomen ja muiden jäsenmaiden mukaan olisi tarkoituksenmukainen eikä toimiva käytäntö.

- Olen pettynyt myös siihen, ettei parlamentti ottanut lainkaan äänestykseensä huolella neuvoteltua kompromissiehdotusta, ministeri toteaa.

Lisätietoja

viestintäverkkoyksikön päällikkö Juhapekka Ristola, puh. (09) 160 28348 tai 0400 788 530
viestintäneuvos Olli-Pekka Rantala, puh. (09) 160 28585 tai 050 344 3400