Takaisin

Luhtanen tyytyväinen eduskunnan kehyskantoihin

Luhtanen tyytyväinen eduskunnan kehyskantoihin

Tiedote 26.04.2005 14.37 fi

Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen on ilahtunut, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta nosti esiin valtion budjettikehysmenettelystä liikennehankkeille aiheutuvat ongelmat.

- On totta, ettei nykyinen kehysmenettely kohtele tasapuolisesti liikenne- ja viestintäministeriön toimialaa, joka on investointipainotteinen. Nykymenettely vaikeuttaa uusien rahoitusmallien, mm. elinkaarimallin käyttöä, Luhtanen sanoi puhuessaan eduskunnassa 26. huhtikuuta.


- Valtiovarainvaliokunta ymmärtää aivan oikein myös väyläinvestointien pitkäjänteisen rahoitussuunnitelman välttämättömyyden. Ongelmana on ollut, että rahoituspäätöksiä tehdään tipoittain eikä rahoitussuunnittelua ole saatu riittävästi kytkettyä väyläohjelmaan.

Luhtanen painotti, ettei ole järkeä aloittaa aivan hallituskauden lopussa pikkurahalla suurta määrää investointeja, jotka aiheuttavat maarakennusresurssien kysyntään piikin seuraavan hallituskauden alussa. - Näin tapahtui viime hallituskauden lopussa ja sama uhkaa taas toistua, ellemme nyt tee korjaavaa liikettä.

Liikenneministeri kertoi esittävänsä, että hallitus tekee elokuun budjettiriihessä päätöksen jo päätettyjen liikenneinvestointien aikaistamisesta sekä siitä, että loputkin väyläohjelman isot hankkeet aloitetaan tällä hallituskaudella. Tähän tarvitaan tämän hallituskauden aikana 190 miljoonan euron lisärahoitus. Lisäksi Luhtanen aikoo esittää väyläohjelman teemapaketteihin jo tehtyjen päätösten lisäksi 80 miljoonan euron lisärahoitusta. Yhteensä tarve on siis 270 miljoonan euron lisärahoitus tällä hallituskaudella.

Pikaista toimintaa tarvitaan myös siksi, että uusien mallien hyödyntäminen vie aikaa. Esimerkiksi elinkaarimallin käyttö tarjouspyyntömenettelyineen edellyttää jopa parin vuoden valmistelutyötä. - Elinkaarihankkeiden aloittaminen vielä tällä hallituskaudella edellyttää, että teemme nyt periaatepäätöksen kahden tai kolmen hankkeen toteuttamisesta elinkaarimallilla. Luhtanen sanoi.