Takaisin

LUOTI-ohjelma edistää sähköisten palveluiden tietoturvaa

LUOTI-ohjelma edistää sähköisten palveluiden tietoturvaa

Tiedote 18.03.2005 09.04 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö käynnistää LUOTI-tietoturvaohjelman vuosille 2005-2006. Ohjelman tavoitteena on monikanavaisten sähköisten palvelujen tietoturvan parantaminen ja kuluttajien luottamuksen lisääminen uusiin sähköisiin palveluihin. Ohjelma on osa kansallista tietoturvastrategiaa.

- Luottamuksesta ja sen puutteista on tullut niin merkittävä tekijä tietoyhteiskunnalle, että julkinen sektori haluaa edesauttaa luotettavien palveluiden kehittämistyötä, valtiosihteeri Perttu P u r o totesi ohjelman käynnistystilaisuudessa 18. maaliskuuta.

LUOTI-ohjelman tavoitteena on hahmottaa tulevaisuuden tietoturvariskejä ja etsiä niihin ratkaisuja. Ohjelmassa teetetään teknologiset taustaselvitykset mobiilialan ja digi-tv:n tietoturvauhista. Vuoden 2006 aikana julkaistaan palvelunkehittäjän opas sähköisten palvelujen tietoturvakysymyksiin. Ohjelmassa selvitetään myös sähköisten palveluiden tietoturvaa koskevan lainsäädännön sekä tutkimuksen ja koulutuksen kehittämistarpeita.

LUOTI-ohjelmassa tietoturvaa tarkastellaan todellisten palveluiden ja käyttötilanteiden kautta. Ohjelmassa kehitetään uutta toimintamallia, jossa tietoturva otetaan sähköisiin palveluihin mukaan jo niiden kehittämisen alkuvaiheessa.

- Sähköisten palvelujen turvallisuus tulisi tuottaa niin ettei se tee palvelun käyttämisestä vaikeaa eikä nosta liikaa kustannuksia, valtiosihteeri Puro hahmotti.

Ohjelmaan kootaan kaupallisia pilottihankkeita, jotka saavat tietoturva-asiantuntijapalvelun. Asiantuntijat arvioivat pilottihankeissa kehitettävien palveluiden tietoturvaa ja antavat parannusehdotuksia. LUOTI-ohjelman ensimmäinen pilotointialue on viihde.

Ohjelman ohjausryhmää vetää Kristiina Pietikäinen liikenne- ja viestintäministeriöstä, ja ryhmään kuuluu palveluita kehittävien yritysten, verkko-operaattorien, tietoturvayritysten ja julkisten tahojen edustajia.


Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Päivi Antikainen, puh. (09) 160 28460, 040 776 7687