Takaisin

LVM ja VR sopimukseen kaukojunaostoista

LVM ja VR sopimukseen kaukojunaostoista

Tiedote 20.01.2006 13.46 fi

Liikenne- ja viestintäministeriö solmii VR Osakeyhtiön kanssa vuoden 2011 loppuun kestävän sopimuksen kannattamattoman henkilöjunaliikenteen ostoista. Sopimuskaudella ostojen enimmäissumma on yhteensä 152 miljoonaa euroa. Hallituksen raha-asiainvaliokunta puolsi istunnossaan 19. tammikuuta sopimuksen tekemistä.

Sopimuksen mukaisilla ostoilla turvataan liikenteen säilyminen nykytasolla. Vain sisämaan yöpikajunaliikenne eli yhteydet Helsinki-Kontiomäki ja Turku-Joensuu loppuvat 1. syyskuuta 2006. Yöjunia korvaa muun muassa päiväjunayhteyksien nopeutuminen. Rovaniemen ja Kemijärven välinen liikenne jatkuu ainakin vuoden 2006 loppuun.

Ministeriö ja VR Oy solmivat kannattamattomien junavuorojen ostoista kaksi erillistä sopimusta. Toinen koskee pääkaupunkiseudun ulkopuolista lähiliikennettä ja toinen kaukoliikennettä sekä alueellista henkilöliikennettä. Kahden sopimuksen malli on perusteltu muun muassa lähiliikenteen rahoituksen uudistamisen takia.

Kerava-Lahti-oikoradan liikennettä ja muuta lähiliikennettä koskevat päätökset liikenne- ja viestintäministeriö tekee maaliskuussa. Ratkaisun pohjana ovat kuntien lausunnot raportista, jonka pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueen lähijunaliikennettä miettinyt työryhmä luovutti 4. tammikuuta ministeri Susanna Huoviselle.
Lisätietoja:
rakennusneuvos Juhani Tervala, puh. (09) 160 28482 tai 050 552 7260