Mainoskatkoihin muutoksia, tuotesijoitteluun säännöt

Tiedote 29.04.2010 13.34 fi sv

Televisiomainoksia saa toukokuun alusta lähtien lähettää aikaisempaa useampina mutta lyhyempinä mainoskatkoina. Lisäksi tuotesijoittelu maksua vastaan sallitaan tietyissä ohjelmatyypeissä, ei kuitenkaan lastenohjelmissa.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista torstaina 29. huhtikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Televisiossa esitettävissä elokuvissa sallitaan yksi katko kutakin 30 minuutin ohjelmajaksoa kohden aikaisemman 45 minuutin asemesta. Muissa ohjelmissa ei enää vaadita 20 minuutin yhtenäistä ohjelmajaksoa. Mainonnan määrä eli 12 mainosminuuttia täyttä ohjelmatuntia kohden pysyy ennallaan.

Uutena asiana lakiin tulee mainosten lähettäminen jakamalla ruudun kuvatila ohjelman aikana. Tällöin mainokset tulee selkeästi erottaa varsinaisesta ohjelmasta.

Televisioyhtiöt ovat paljolti noudattaneet mainosten uusia sijoittelusääntöjä jo vuoden alusta saakka.

Vastikkeellinen tuotesijoittelu on jatkossa sallittua elokuvissa, tv-elokuvissa, sarjoissa, urheiluohjelmissa ja kevyissä viihdeohjelmissa. Tuotteita ei kuitenkaan saa tarpeettomasti korostaa esimerkiksi kuvausteknisin keinoin. Yleisradio on linjannut, ettei mainosluontoista tuotesijoittelua sallita yhtiön omissa ohjelmissa.

Katsojille on ilmoitettava selkeästi joko tekstillä tai yhtenäisesti käytetyllä tunnuksella, että ohjelmassa on tuotesijoittelua. Ilmoitus ei saa olla mainosluonteinen. Sijoittelusta ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, jos kanava ei itse ole tuottanut tai tilannut ohjelmaa eikä tietoa tuotesijoittelusta ole saatavilla ilman kohtuutonta vaivaa.

Markkinoinnin tunnistettavuus, tuotesijoittelu ja alaikäisten suojelu laajenevat nyt koskemaan osin myös tietoverkoissa tarjottavia tilausvideopalveluja (video-on-demand). Sääntely ei kuitenkaan koske YouTuben kaltaisia videoalustapalveluja eikä yksityisten ihmisten harrastemielessä ylläpitämiä kotisivuja.

Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain valvonta säilyy Viestintäviraston ja kuluttaja-asiamiehen vastuulla.

Samassa yhteydessä tekijänoikeuslaki muuttuu niin, että televisiokanavilla on mahdollisuus ottaa uutislähetyksiinsä lyhyitä otteita yksinoikeudella lähetettävistä, yleisöä kiinnostavista tapahtumista. Tällaisia tapahtumia olisivat muun muassa urheilukilpailut.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Jussi Mäkinen, puh. (09) 160 28498 tai 040 509 9757