Matkailuautojen enimmäisnopeuden nostamista selvitetään

Tiedote 07.11.2005 16.30 fi

Edellytyksiä matkailuautojen suurimman sallitun nopeuden nostamiseen ryhdytään selvittämään. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen ilmoitti asiasta vastauksessaan nopeuksia koskevaan eduskuntakysymykseen.

Matkailuautoilla saa nykyisin ajaa korkeintaan 80 kilometrin tuntinopeutta. Eduskuntakysymyksessä tiedusteltiin suurimman sallitun nopeuden nostamista 100 kilometriin tunnissa niillä matkailuautoilla, joiden kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia ja joissa on lukkiutumattomat jarrut sekä vähintään kuljettajan turvatyyny.

Matkailuautoilta ei Suomen lainsäädännössä eikä tyyppidirektiivissäkään edellytetä samanlaisia etu- ja sivutörmäysvaatimuksia kuin henkilöautoilta. Ministeri Huovisen mukaan matkailuautojen enimmäisnopeus on pidetty nykyisellään nimenomaan korirakenteeseen liittyvistä syistä. Huomioon on otettu erityisesti matkustajien turvallisuus.

- Yleensä matkailuautojen korit valmistetaan kevyistä ja törmäyksenkesto-ominaisuuksiltaan merkittävästi teräskoria heikommista materiaaleista kuten puu- tai muovipohjaisista levyistä. Tällaiset korirakenteet eivät tarjoa yhtä hyvää suojaa matkustajille törmäys- ja kaatumistilanteissa kuin esimerkiksi pakettiautot, vastauksessa todetaan.

Huovinen lupaa hallituksen selvittävän, mitkä kansalliset edellytykset Suomella olisi nostaa matkailuautojen nopeusrajoitusta. Selvitystyön määräaika on 31. maaliskuuta 2006, jotta päätös nopeuden mahdollisesta muuttamisesta voidaan tehdä ennen kesäkauden alkua.Lisätietoja:
erityisasiantuntija Juhani Hienonen, puh. (09) 160 28507 tai 040 730 0979