null Ministeri Berner: 5G-taajuuksia käyttöön jo 2019

Ministeri Berner: 5G-taajuuksia käyttöön jo 2019

Tiedote 24.05.2017 10.15 fi sv en

Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön 5G-taajuuksia jo vuoden 2019 alusta lähtien.

- 5G-teknologian käyttöönotto tulee mahdollistamaan uusia palveluita ja lisäämään yritysten liiketoimintamahdollisuuksia monilla sektoreilla. Haluan käynnistää vuoropuhelun toimialan kanssa niistä taajuuspoliittisista ratkaisuista, joita meidän tulee tehdä pysyäksemme 5G-kehityksen kärjessä , sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

- Taajuuksia jaettaessa tulisi perinteisten matkaviestinverkko-operaattoreiden taajuustarpeiden lisäksi tarkastella myös uusien toimijoiden tarpeita ja niiden edellyttämiä paikallisia ratkaisuja, toteaa Berner.

Ministeri Berner kertoi 5G-taajuuksien käyttöönoton suunnitelmista liikenne- ja viestintäministeriön ja Viestintäviraston yhteisessä seminaarissa keskiviikkona 24. toukokuuta.

Ministeri Berner pitää tärkeänä, että tietoyhteiskunnan ja lähitulevaisuuden kehityksen edellyttämiä palveluja voidaan tarjota viestintäverkoissa optimaalisella tavalla.

- Nopeasti etenemistä tärkeämpää on se, että viestintäverkot muodostavat asianmukaisen kokonaisuuden. Langattomien yhteyksien lisäksi tarvitaan myös kiinteitä yhteyksiä. Vaikka 5G on mobiiliteknologia, sen käyttöönotto edellyttää myös valokuituverkkoja. Valokuituverkkojen rakentamiseen tulisikin panostaa paljon nykyistä enemmän, toteaa Berner.

5G:n kehittymisen ja sen käyttöönoton kannalta olennainen on erityisesti taajuusalue 3400-3800 megahertsiä. Suomessa tämä taajuusalue voitaisiin ottaa käyttöön jo vuoden 2019 aikana. Taajuuksien käyttöoikeudet voitaisiin myöntää vuoden 2018 aikana. Taajuusalue on niin sanottu 5G-pioneerikaista, jolla voitaisiin siirtää dataa nyt käytössä olevia 4G-verkkoja nopeammin.

5G tulee tarvitsemaan ominaisuuksiltaan erilaisia taajuuksia, jotta voidaan varmistaa sekä äärimmäisen nopeat yhteydet että riittävä maantieteellinen peitto. 5G:lle osoitettavista erittäin korkeista taajuuksista päätetään kansainvälisesti vuonna 2019 maailman radioviestintäkonferenssissa. Standardoituja 5G –verkkoja tullaan näin ollen ottamaan laajamittaisemmin kaupalliseen käyttöön 2020–luvun alusta lähtien.

5G-seminaarissa laaja kattaus alan toimijoita

Helsingissä 24. toukokuuta pidettävässä 5G- seminaarissa jaetaan ja päivitetään tilannekuvaa seuraavan sukupolven mobiiliteknologiasta. Seminaarissa esitetään tuoreimmat näkemykset tutkimuksesta, kehityksestä, käyttöönotosta sekä yhteistyöstä Suomessa ja kansainvälisesti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin puheen aiheena on ”Suomi 5G-kehityksen kärjessä”. Lisäksi seminaarissa kuullaan Viestintäviraston pääjohtajan Kirsi Karlamaan puheenvuoro sekä useita alan yritysten ja muiden toimijoiden puheenvuoroja.

5G vauhdittaa digitalisaatiota ja vastaa langattoman viestinnän erilaisten käyttäjäryhmien tulevaisuuden tarpeisiin monilla toimialoilla. 5G täyttää langattoman viestinnän käyttäjien tiukat vaatimukset esimerkiksi liikkuvuuden, datanopeuksien, luotettavuuden, turvallisuuden ja energiatehokkuuden suhteen.

Twitterissä löydät tapahtuman tunnuksella #5G2017.

Lisätietoja:

ylijohtaja Mikael Nyberg, p. 040 837 8794