null Ministeri Berner: Tulevaisuus tehdään nyt

Ministeri Berner: Tulevaisuus tehdään nyt

Tiedote 07.03.2017 15.26 fi

- Digitalisaatio ja teknologian kehittyminen muuttavat merkittävästi yhteiskuntamme rakenteita. Niiden luomat mahdollisuudet on hyödynnettävä täysimääräisesti. Meidän täytyy uudistua, olla rohkeita ja uskaltaa irrottautua vanhasta, korosti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner puhuessaan ministeriön järjestämässä kutsuseminaarissa 7. maaliskuuta.

Liikenne- ja viestintäfoorumi järjestetään vuosittain liikenteen ja viestinnän vaikuttajille. Tilaisuus on osa ministeriön Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa.

- Olemme valtavan muutoksen keskellä. Digitalisaation lisäksi globalisaatio ja ilmastonmuutos muuttavat toimintaympäristöämme tavalla, jota emme jokin aika sitten vielä osanneet kuvitellakaan, totesi Berner.

Berner toivoi rohkeutta kaikilla yhteiskunnan sektoreilla.

- Nyt tarvitaan rohkeutta päättäjiltä, mutta myös alan toimijoilta. Tarvitsemme uusia keinoja ja kunnianhimoisia ajatuksia. Uudistaminen tapahtuu vuoropuhelun ja dialogin keinoin. Uudistajat eivät välttämättä omana aikanaan saa suurta kiitosta, mutta silti huomisen visio kannustaa meitä eteenpäin, Berner totesi.

Suomella on Bernerin mukaan halutessaan mahdollisuus olla ensimmäinen maa maailmassa, jossa liikennesektorin uudistuminen ja automaatio toteutetaan kaikki liikennemuodot kattavana kokonaisuutena. Liikkuminen ei ainoastaan muutu palveluksi vaan se myös automatisoituu.

- Liikenne- ja viestintäpalvelujen on oltava sellaisia, että ne helpottavat kansalaisten liikkumista, työntekoa ja harrastamista. Palvelujen avulla on voitava säästää ympäristöä. Ilmastonmuutoksen hillintä on koko maailman yhteinen haaste. Voimme olla mukana tarjoamassa niin teknisiä ratkaisuja kuin kantamassa vastuumme vähentämällä liikenteen päästöjä, totesi Berner.

Ministeri Berner korosti 5G-matkaviestinteknologian merkitystä liikenteen automaation, uusien palvelujen ja yritysten liiketoimintamahdollisuuksien lisäämisessä.

- 5G tulee mullistamaan tiedonsiirron. Integraatio liikenne- ja viestintäverkkojen sekä palveluiden välillä on välttämättömyys, ja luottamuksen turvaaminen on digitalisaation avainkysymyksiä, sanoi Berner.

Berner esitti myös toiveen suomalaisille yrityksille.

- Suuri toiveeni on, että suomalaiset yritykset tarttuisivat robotiikan ja automaation tarjoamiin mahdollisuuksiin. Meillä on paljon osaamista sekä ymmärrystä liikenteen palvelukehityksestä, totesi Berner.

Keskustelua Liikenne- ja viestintäfoorumista käydään Twitterissä hashtagilla #LVF2017.